Facebook hozzászólás
892

FRANCIÁS TUDOMÁNY

Bagett – tervezet

Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))

Bagett, Kép: Somogyi Zoltán Max
Bagett, Kép: Somogyi Zoltán Max

Alap tészta:

  • 1 ek olíva olaj
  • 5 dl tej
  • 3 tk cukor
  • 2 tk só
  • 10 dkg rétesliszt
  • 40 dkg sima liszt
  • 50 dkg kenyér liszt
  • 18 gr szárított élesztő (vagy 5 dkg sima élesztő, én egy kicsi és egy nagy zacskót szoktam rátenni)

Elkészítés:

Tészta programon indítom, de a dagasztás után, kb. 1 ó 20 perc körül, tehát kb. 30 perc van még vissza, vagy nagyon jön az „nézőke/kémlelő lyuk” felé, akkor kiveszem az üstből, és megformázom.

Bagett: megformázom egy kb. 5-6 cm-es hengerré, azt 8 részre vágom, egyenként kis gömbökké (mint a zsemlénél) formázom, és azokat sodrom formára. Bevágom a tetejét és gőzben kelesztem kb. 30 percet. Sütés: 12 percig max. hőfokon ( kb. 240 c ) aztán vissza veszem 210 C-ra és még kb. 16-18 perc.

Zsúrkenyér: a tésztát kétfelé veszem, és kis szögletes formában 30 percet kelesztem, nagyon jó szendvics alap. Sütés ugyanúgy mint a bagettnél, de itt kb 20-25 percig sütöm.

Kifli: kinyújtom a tésztát egy téglalap alakúra, és azt vágom fel egyenletes kis háromszögekre, ebből a mennyiségből kb. 20-24 db-ot hozok ki. Felsodrom, patkó alakra hajtom, kelesztés gőzben 20 perc, majd magas hőfokon sütöm kb. 15-18 percet.

Kicsit megnőttek, lehet hogy sokáig kelesztettem, elfelejtettem indítani az órát, de azért jól sikerült. Vacsira terveztem, van egy kis házi májas krém, azzal fogjuk enni :-)).

Jó étvágyat kíván hozzá: Somogyi Zoltán Max

Svájci gyökérkenyér kezdőknek is

Gyökérkenyér, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk, és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!