Facebook hozzászólás
508

Juhéj itt az eperszezon!

Eperrel töltött gombóckák

A gombóc rajongóknak biztosan ki kell próbálnia ezt a receptet. Akik odavannak a szilvás vagy sárgabarackos változatért, az epreset sem hagyhatja ki.

A szilvás gombócról még dal is született, így ezen az alapon az epres gombóc simán megérdemelne minimum egy ódát. Aki még nem kóstolta ezt a finomságot, nem biztos, hogy egyetért ezen állításunkkal, de talán már csak ezért is muszáj lesz nekiállni és kipróbálni az epres verziót.

Fotó:depositphotos.com
Hozzávalók:

60 dkg főznivaló burgonya
20 dkg liszt (ez lehet több is, a burgonyától függően)
1 tojás
10 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
kb. 20 szem nagyobb eper

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, héjastul feltesszük főni. Körülbelül fél óra után megpuhulnak. A kész krumplit meghámozzuk, áttörjük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 5 dkg vajat, kevés sót, a tojást és fokozatosan a lisztet is. Soha nem szabad egyszerre hozzáadni a lisztet, mert a burgonya keményítő tartalmától függ, hogy mennyit vesz fel, ez pedig minden esetben más és más mennyiség lehet.  Akkor lesz jó a tészta, ha sima és könnyen formázható. Következő lépésként lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. másfél centi vastagságúra, majd derelyevágó segítségével kockákra vágjuk. A megmosott, lecsöpögtetett epret megpucoljuk és félbe vágjuk, kevés cukorba forgatjuk, majd minden tésztanégyzet közepére elhelyezünk egyet, majd gombócokká formáljuk őket. A maradék vajon lepirítjuk a zsemlemorzsát, a gombócokat pedig forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz felszínére már ki is vehetjük őket és mehetnek a prézlibe. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Még több epres recept:
Egyszerű epres torta
Panna cotta epervelővel

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!