Facebook hozzászólás
2 614

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján

Vannak olyan ételek, melyekbe kicsit belesajdul a szívünk. Mondjuk azok, amelyeket a nagyink, vagy az édesanyánk készített. Számomra ebbe a csoportba tartozik a szilvás gombóc is.

A mamáéknál volt egy szilvafa.Valamikor ilyen tájban érett rajta a gyümölcs. Az pedig azt is jelentette, hogy egészen biztosan számítani lehetett egy szilvás gombóc bulira. Amikor gombóc volt, még levest sem akartam enni előtte, hogy több hely maradjon a gyomromban a finomságnak. És végignéztem az egész gombócfőzési procedúrát is, egy percet sem hagytam ki. Ha más is ekkora rajongója ennek az éteknek, akkor most jól figyeljen, mert nem csak szép emlékek vannak róla, de recept is.

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
szilvás gombóc
(Fotó:Depositphotos)
Hozzávalók:

60 dkg főznivaló burgonya
30 dkg liszt
40 dkg magvaváló szilva
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
15 dkg mokkacukor
5 dkg vaníliás porcukor
3 tojás
só, őrölt fahéj

Elkészítés:

A burgonyát héjastól puhára főzzük. Meghámozzuk és még melegen áttörjük, majd liszttel, tojással és csipetnyi sóval vegyítve összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkán ceruza vastagságúra nyújtjuk, és négyzet alakú kockákra vágjuk. Minden egyes kockára kerül egy szem kimagozott szilva, melybe egy szem kockacukor és kevés őrölt fahéj is kerül. Ezután gombócokat formálunk és forrásban lévő vízben kifőzzük őket. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, már ki is vehetjük őket. Vajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd megforgatjuk benne a kifőtt gombócokat. Vaníliás porcukorral meghintve, még melegen tálaljuk.

Még több gombócféle:

Eperrel töltött gombóckák
Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!