Gyors falatok-váratlan vendégeknek
Váratlan vendégek érkeznek, vagy csak reggel tudta meg? Semmi pánik, segítünk néhány gyors falat elkészítésével. Az obligát ropi, sós mogyoró, készen kapható hasék és egyéb „nagyüzemi” készítmény helyett íme néhány tipp, ami előre elkészíthető, könnyen tálalható, és van amihez kés-villa sem kell, elég a kistányér.
1.) Koktél capriciosa
Olasz előétel a paradicsom mozarella sajttal, bazsalikommal, olíva olajjal. Ennek vendégváró változata a következő:
Hozzávalók: Koktél paradicsom (egy főre 3-4 darab), ugyanannyi apró mozarella sajt, friss bazsalikom, olívaolaj.
Elkészítés: A koktél paradicsomok közepét eltávolítjuk, s a helyére 1-1 kis mozarella sajtot tömünk. A megtöltött paradicsomokat tálba tesszük alaposan megszórjuk friss bazsalikommal s leöntjük annyi oliva olajjal, hogy mindegyikre jusson. Betesszük a hütőbe 1-2 órára. Mielőtt a vendégek jönnek egy tálra rendezzük a paradicsomokat, mindegyik tetejére teszünk a pácoláshoz használt bazsalikomból, és fogvájót szúrunk belé. Nem szabad előre megsózni, mert a paradicsom levet ereszt! Ki-ki sózza meg magának ízlés szerint.
Tipp: friss kecskesajttal is készíthetjük, azonban bazsalikom helyett például finomra vágott friss kaporral, vagy borssal szórjuk meg a megtöltött paradicsomokat.
2.) Cukkini csónakok
Hozzávalók: 1 főre: 2-3 db. (attól függően hány féle fogást készítünk!) zsenge, kb. 10 cm hosszú cukkini, 2,5 dkg téli szalámi, 2 kis méretű paradicsom, 1-2 dkg. reszelt sajt
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, félbe vágjuk, középső magházát kikaparjuk, de a végeit meghagyjuk, hogy csónak formájú maradjon. (Nem kell meghámozni!) A téli szalámit ledaráljuk, vagy jó apró darabokra vágjuk, s megtöltjük vele a csónakokat. Tetejét paradicsom szeletekkel takarjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tepsibe rendezzük, s mikor a vendégek megérkeztek, tesszük majd be a sütőbe. Nem túl erős lángon (max. 180 fokon) megsütjük, (kb. 15-20 perc) tálra tesszük, s máris tálalhatjuk.
Tipp: Ha csak nagyobbacska cukkiniket kapunk (max. arasznyinál ne legyen nagyobb!), semmi baj, de felezzük meg a "csónakokat", s úgy töltsük meg, óvatosan, hogy a nyitott végén ne essen ki a töltelék. (Ha túl nagyok a csónakok, a sütéstől megpuhuló cukkini eltörik, amikor a vendég kézbe veszi.)
3.) Göngyölt virsli
Hozzávalók: (kb. 4-6 főre) 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 5 pár virsli, 1 tojás
Hozzászólás zárolva.