Könnyű és egészséges tészta receptek
A tésztáról szinte mindenkinek az olasz konyha jut eszébe. Kultúrájukban a tészta olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki; lehet széles vagy hosszú, csokornyakkendő vagy kagyló, lényeg, hogy tészta legyen. Tévhit, hogy a tészta egészségtelen lenne, épp úgy része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mint más élelmiszerek.
A tésztákat nem lehet megunni. A különböző formák és szószok variálhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt. A tésztaételek általánosságban könnyen emészthetőek, jól felszívódnak, szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el. A gyorsan elkészíthető zöldséges szószok magas rosttartalma fokozza a teltségérzetet. Mi magyarok leginkább 4-6-8 tojásos tésztákat eszünk, azonban diéta esetén érdemes a durumtésztát választani, a szósz pedig lehetőség szerint legyen hús- és tejtermékmentes.
Bereznay Tamás, a Vitál Klub séfje kedvenc zöldségei közé tartozik a padlizsán, a gomba, a sárgarépa és a karfiol, amelyekből könnyű tésztaételek készülnek. A Sodexo Pass programja segít abban, hogy megtaláljuk azokat az éttermeket, vendéglátóhelyeket, ahol friss, egészséges ételeket is kínálnak A folyamatosan bővülő étterem hálózatba kizárólag azok az éttermek léphetnek be, amelyek megfelelnek a dietetikus által felállított kritériumrendszernek. A kiválasztott éttermek Bereznay Tamás korszerű és egészséges receptjeivel színesíthetik az ételkínálatukat.
Ízelítő a receptekből:
Paradicsomos-padlizsános penne:
Az üvegesre párolt hagymára öntöm a paradicsom szószt, amit sóval, oregánóval, és jó sok zúzott fokhagymával ízesítek. Miután főzés alatt összeértek az ízek, beleforgatjuk a kisült padlizsánt és a tésztát. Friss parmezánforgácsokkal tálalom.
Makaróni saláta:
Ehhez a recepthez leginkább friss laskagombát szeretek használni zamatos íze miatt. Serpenyőben lepirítom a gombát és az újhagymát. A kifőtt tésztát összekeverem a gombás raguval, apróra vágott kaliforniai paprikával, finomra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal és tejföllel.
Zöldséges farfalle:
Sárga- és fehérrépát, zellergumót és póréhagymát juliennre vágom, és egy serpenyőben megpárolom. Ízesítem kevés sóval és összeforgatom a kifőtt tésztával. Hozzáöntöm a főzővizet és ezzel együtt összeforralom. Hideg vajat keverek hozzá, hogy bársonyos és sűrű legyen a leve. Tálaláskor megszórom friss petrezselyemmel, bazsalikommal és parmezán sajttal.
Lasagne mozzarellával és karfiollal:
A lasagne tésztát elsőként meglocsolom a besamel mártással, majd rápakolom a főtt karfiolt. Ebből a kombinációból több réteget készítek, majd mozzarella sajttal a tetején pirosra sütöm.
Hozzászólás zárolva.