5 tipp a tuti reggelihez, tízóraihoz és hozzá egy remek recept!
Előfordul, hogy fejtörést okoz, hogy mit együnk vagy adjunk a családnak reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Mindannyian arra törekszünk, hogy a táplálék mindig finom, laktató, egészséges és változatos is legyen. Íme, néhány aranyszabály.
- Törekedjünk rá, hogyha kenyeret, pékárut fogyasztunk, akkor az lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből (pl.: rozs, durum, tönköly) készüljön a fehér finomliszt helyett.
- Idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasszunk minél többet mindennap, ha nem is biót, de lehetőleg ellenőrzött forrásból származót. Segítségükkel nélkülözhetetlen vitaminokkal láthatjuk el szervezetünket.
- A finomított fehér cukrot, a margarint és az olajban sült fogásokat lehetőség szerint kerüljük, vagy csak nagyon ritkán fogyasszuk.
- Igyunk meg napi több liter szénsavmentes, lehetőleg lúgos vizet, vagy gyógyteát, esetleg 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet.
- Napi 4-5 dkg magvat is érdemes elrágcsálni.
Mazsolás és almás zabkása
A zabkásának rengeteg jótékony hatása ismert. Lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, ami magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, nyugtatja a gyomrot, a beleket.
Hozzávalók:
- 1 pohár/2 dl zabpehely
- 2 pohár víz
- mazsola és alma ízlés szerint
- mokkáskanálnyi fahéj
- mokkáskanálnyi kókusztejpor
- méz
Elkészítés: A zabpelyhet sűrűn kevergetve szárazon átforrósítjuk. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a vizet, a fahéjat, a kókusztejport, illetve annyi mazsolát és meghámozott, feldarabolt almát, amennyit szeretnénk. Mindezt kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ezután kevéske mézzel tálaljuk.
Jó étvágyat kíván a vitaminsziget.hu. Az egészséges táplálkozásról érdekes cikkeket itt is olvashatsz! Egy másik zabkásás fitt reggeli receptjét itt olvashatod!
Hozzászólás zárolva.