Egyre népszerűbb ugyanis az egészséges étrend, miközben nem is sejtjük, hogy ami testünknek jót tesz, az a fogunknak nagy károkat okozhat - már ha nem ügyelünk eléggé.
Ezt a káros folyamatot – a fogzománcnak sav hatására történő kopását - nevezik a fogorvosok, saveróziónak, amely, ha elhanyagolják, egyéb fogászati problémákhoz is vezethet.
A saverózió azért alattomos jelenség, mert ha fogainkat tükörben vizsgáljuk meg, kezdetben teljesen egészségesnek is tűnhetnek. A fogorvosi lámpa viszont könnyedén kimutatja az elvékonyodást.
Mire érdemes figyelni tehát?
• a fogak túlérzékenysége forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor
• a fogak felszínének kis mértékű sárgulása, ahogy a savak a fogzománcot kimarják, és megjelenik az alatta lévő fogállomány
• a későbbi szakaszokban a fogak elszíneződése fokozódhat
Ajánlott figyelni tehát ezekre a tünetekre, mert mind a saverózióról árulkodnak. A saverózió leginkább fenyegető hozadéka ugyanis az, hogy hatása visszafordíthatatlan, így ha nem lépünk időben, fogorvosi beavatkozás, sőt súlyos esetben akár a fog kihúzása is szükséges lehet. Így a legkézenfekvőbb mód ennek elkerülésére nem más, mint a megelőzés.
Ám semmi ok a kétségbeesésre, és a kedvenc, egészséges, de magas savtartalmú élelmiszereinkről sem kell lemondani. Ehelyett inkább tartsa szem előtt a következő pár egyszerű módszert:
• Ne mosson fogat közvetlenül savas ételek vagy italok, mint például a gyümölcsök, gyümölcslé, szénsavas üdítőitalok vagy bor fogyasztása után! A legjobb megoldás, ha vár egy órát, vagy előtte mos fogat.
• Rágjon cukormentes rágót az étkezések után, mert ez serkenti a nyálelválasztást, így segít visszaállítani a száj természetes pH-értékét.
• Igya gyorsan a savas italokat - ne öblögesse és ne tartsa őket sokáig a szájában.
• Keresse fel rendszeresen a fogorvosát.
• Mosson fogat naponta kétszer a Sensodyne Pronamel fogkrémmel, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy segítsen visszakeményíteni a fellágyult fogzománcot, és így megvédje fogait a saveróziótól.