A különbség a magunkhoz vett ételekben levő természetes anyagok, annak optimális összetevői, kontra mesterséges anyagok, műanyagok, mérgek arányában fogalmazható meg.
Manapság divatos az étkezést csak élvezeti forrásként felfogni, s a szemünknek, szánknak, ízlelőbimbóinknak hinni, nem a ténynek: a magunkhoz vett ételekkel alapvetően befolyásoljuk egészségünket, immunrendszerünket, erőnlétünket. Az élelmiszeripar és -kereskedelem nyújtotta hatalmas választék nagy csáberő, de nagy veszélyeket is rejt magában.
Mit tanácsol, mire figyeljünk, ha táplálkozunk?
- "Eszem-iszom, dínomdánom, nem bánomból lesz a bánom..."- tartja a kissé feledésbe merült népi mondás. A nyugati féltekén egyre többen élünk emésztési problémákkal, és azután rögtön a hashajtókkal. Pedig a táplálkozás az élet adta szükségletünk. "Az leszel, amit megeszel." Ehelyett inkább a kulináris élvezetek kerültek előtérbe, azt vesszük-esszük, ami szem-szájnak ingere. Inger pedig van bőven. A nyugati embernek nem attól kell félnie, hogy éhen hal, hanem attól, hogy betegre eszi magát.
- Betegre esszük magunkat sok méreggel, szintetikus anyagokkal.
- A környezetszennyezés miatt a 21. század emberének tápláléka már nemcsak a szükséges, biológiailag fontos anyagokat tartalmazza, hanem minden mást is: tartósítószereket, ételszínezékeket, ételadalékokat, állományjavítókat, ízfokozókat, anabolikus szteroidokat, kemikáliát, mesterséges vegyi anyagot. Sőt, van olyan "eper"-aroma, amely 52 vegyületből áll, és "eperebb" ízű az epernél! Lehet ártalmas is, amely kívánatos és rettentően finom! Éppen a piacgazdaság, az egyre nagyobb profit igénye az, amely az emberi táplálékból is "takarmányt" csinált, a jobb eladhatóság, a FOGYASZTÁS érdekében. Nem lehet csodálkozni azon, hogy e megnövekedett teherrel, amely az emberi szervezetet ma éri, az ember mint biológiai lény nem képes megbirkózni. Az immunrendszere felmondja a szolgálatot. Lásd allergia, autoimmun- és krónikus betegségek egyre fiatalabb korban.
- Az emésztőrendszeri megbetegedések száma és gyakorisága pedig hatalmas tempóban növekszik.
- A tudományos kutatásoknak köszönhetően már ismert az emésztőrendszer, legfőképpen a belek nyálkahártyájának (GALT) immunológiai szerepe, mely lymphoid szövete révén többek között a szervezet fontos immunszerve. A ma emberének bélflórája előbbi felsorolt hatások következtében megváltozott, a sok mesterséges kemikália, antibiotikum tönkretette azt. Az emberrel szimbiózisban élő mikrobákra pedig szükség van, mert részben az emésztést segítik, részben megakadályozzák a kórokozó károkozók - baktériumok, gombák, vírusok, prionok, egysejtűek, bélférgek - megtelepedését a belekben.
- Mit tehetünk mi magunk egészségünk megőrzése érdekében?
- Ha csak lehet, nem vegyszerezett, nem tartósított, természetes alapon előállított élelmiszereket fogyasszunk, kerüljük a tartósítószereket, ételszínezékeket, adalékanyagokat, és kerüljük a "finomabbnál finomabb", tápérték nélküli "fogyasztandókat". A normál bélflóra helyreállítása elengedhetetlenül fontos: például colon hidroterápiával (a belek átmosásával), béltisztítással, böjttel, majd a szükséges, nem kórokozó baktériumoknak bejuttatásával (például acidophylus). Elengedhetetlenül fontos azonban feltárni azokat a kémiai, fizikai és mikrobeális (baktérium, vírus, gomba stb.) ágenseket a bélflórában, amelyek az emésztőrendszert terhelik: a Candida albicans gombát, a Helikobakter és a "hűtőszekrény-éra" mikrobáját, a listeriát (Listeria Monocytogenes).
- Ha már felismertük az egészségügyi problémáink okát, milyen megoldást javasol a jól működő emésztőrendszer visszarendeződéséhez? Sok jó megoldás létezik a hagyományos orvosláson kívül, mely igazán nem foglalkozik az ok megszüntetésével.
- A helyes táplálkozás alapvető fontosságú. A Voll-féle módszerrel, a holisztikus szemlélettel nemcsak feltárhatók ezek a kis "gonosztevők", illetve a szervezetet terhelő vegyszerek, méreganyagok - éppúgy, ahogy a szervezet sugárterhelése, energiablokkjai, gócai -, hanem a gyógyulást hozó homeopátiás-izopátiás szerek segítségével, melyek energetikailag, informatikailag hatnak, kivezethetők a szervezetből, helyreállítva ezzel a bélflóra egyensúlyát, az immunrendszer erejét, az energetikai egyensúlyt. Immár tizenhét év tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy dacára a környezeti tényezőknek, az örökletes hajlamnak, a nyugati hagyományos és az alternatív gyógymódok együttesen eredményre vezetnek. A "civilizációs"-környezeti ártalmak ellenére a mai ember is tehet egészségéért megfelelő táplálkozással, a bélflóra helyreállításával, a megfelelő biofizikai-energetikai módszer kiválasztásával és alkalmazásával, azaz: nem kell együtt élnünk sem betegségeinkkel, sem pedig a környezet "kínálta" adottságokkal.
Demcsák MáriaFotó: Chabaphoto.com
A cikk a Piac és Profit 2008. decemberi számának NHD mellékletében jelent meg.