A tojást tartják a legfőbb bűnösnek és kerülendő tápláléknak a koleszterinnel kapcsolatban. A tojás esetében a koleszterin a tojás zsírja. Az alkalmankénti, akár kétnaponta történő tojásfogyasztás nem járul hozzá a vérzsír szint emelkedéséhez.
Ez az - mikroszkopikus méretekben számítva - óriás sejt rendkívül értékes anyagokat tartalmaz, számos panaszra és nem kevés betegségben gyógyírként szolgál.
"A tojás belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának speciális védőtokba zárt lehetséges utóda. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a szerkezeteket, melyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb külső hatások és ártalmak (fizikai és kémiai, hőmérsékleti ártalmak és fertőző mikrobák stb.) ellen." - olvasható a tojásinfo.hu weblapon.
A tojás fehérjéje a nagyon jó, szinte az anyatejjel egyenértékű. Egy tojás fehérjéje csak 15 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrás étrendnek is értékes alkotója.
S nem csak maga a tojás - a fehérje és a sárgája a jó -, hanem a héja is. A tojás héja olyan anyagokból épül fel, amelyek élettanilag igen fontos szerepet töltenek be a szervezetben. A vékony héj gazdag kalciumban és fluorban, emiatt képes arra, hogy meggátolja a csontritkulást és a fogszuvasodást. De nemcsak a tojáshéj fogyasztása ajánlatos, hanem magának a tojásnak a gyakoribb fogyasztása is alkalmas a csontritkulás elkerülésére.
Az elhasznált tyúktojás héját ne dobja ki, hanem kívül-belül alaposan mossa meg, majd szárítsa meg. Törje darabokra, és kávédarálón őrölje púder finomságúra. Kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjen egy kávéskanállal a tésztába, így előzheti meg a kalciumhiány okozta betegségeket.
(A cikk a tojásinfo.hu alapján készült.)