Mit igen?

- Húsokat és halakat nyugodtan lefagyaszthatunk, 3-6 hónapig tökéletesen megtartják minőségüket.
- Tejtermékek. A sajtok, a túró és a vaj remekül bírja a fagyasztást, felengedés után sem ízük, sem állaguk nem változik.
- Zöldségek. Akár nyersen, akár blansírozva fagyaszthatók.
- Bogyós gyümölcsök. Kiváló alanyai a fagyasztásnak. Célszerű szemenként fagyasztani, azaz egy tálcán úgy szétteríteni az adott gyümölcsöt, hogy ne érjenek egymáshoz a szemek. Amikor már kopogósra fagyott, mehet mind a zacskóba, így nem fog egy tömbbé fagyni, hanem akár néhány szemet is vehetünk majd ki a csomagból a reggeli műzlinkhez.
- Készételek. Gyakorlailag bármi mehet a fagyasztóba, ha nincs bennük olyan alkotóelem, ami nem tűri a fagyasztást.
- Olajos magvak. Kitűnő ötlet mélyhűtőben tartani őket, így nem avasodnak meg a meleg konyhaszekrényben. Ha van időnk, nagyobb adagot ledarálhatunk, majd bezacskózva mélyhűtjük, és sütés előtt kivéve a zacskókat a hidegről azonnal felhasználhatjuk.
Mit nem?
Van néhány kivétel azonban, amik fagyasztás után felengedve élvezhetetlenek. Ilyen a zöldségek közül a burgonya, ami sem nyersen, sem főve nem bírja a hibernálást. A gyümölcsök közül ellenáll a mínuszoknak a görögdinnye, a narancs, a szőlő és a grapefruit. Kifacsart levük és lereszelt héjuk azonban remekül fagyasztható.
Ne fagyasszunk tejfölt, kefírt és joghurtot, valamint olyan készételt sem, amiben ezeket használtuk. Felengedéskor a zsír kicsapódik belőlük, állaguk egyáltalán nem lesz étvágygerjesztő.
Szintén nem bírják a hideget a nyers saláták, a pudingok vagy a főtt tojás.
Ne feledkezzünk meg készételek fagyasztásakor arról, hogy a fagyasztás némiképpen megdolgozza az étel rostjait, így a kész pörkölt puhább lesz, hajlamosabb lesz szálakra esni, a karfiollevesből is könnyen válhat püré a melegítés során, magyarán hasznos módszer a fagyasztás, de nem mindenható.