Az emberek többsége egyre gyorsabban él, és egyre kevesebb figyelmet fordít arra, hogy mit, mikor és hogyan eszik. Jöttében - mentében bekap egy-egy falatot. Ám legtöbbször ez nem átgondolt, hanem egy hirtelen reakció a teste jelzésére. Tudatos étkezéssel, illetve egy kis odafigyeléssel nem csupán jobban érezhetjük magunkat bőrünkben, hanem számos kitűzött célt is elérhetünk. A kiegyensúlyozott étkezés alapjairól az AVON szakértői és Kovács Judit dietetikus beszélnek.
A legfontosabb az egészségmegőrzés, ha szükséges a fogyás vagy hízás elősegítése, és az immunrendszer erősítése, mindezt egészséges ételek fogyasztása által. A tudatos étkezés segíthet abban, hogy ritkábban kerüljön gyors-, vagy félkész étel a tányérunkra, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk, illetve abban, hogy lehetőség szerint minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt.
Hogyan lássunk ennek neki?
Étrendünk összeállításakor részesítsük előnyben a minőségi alapanyagokat, ügyeljünk arra, hogy ételeink egészséges zsírokat, fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzanak. Az egy napra jutó energiatartalmuk legyen körülbelül 1500 kcal, és a napi menü elosztva tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt, akár több kisebb részletre bontva. Ennek eredményeként több rostot fogyasztunk, amitől energikusabbá válhatunk és segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól is.
Étkezések górcső alatt
A kiegyensúlyozott étkezés egyik legfontosabb alapja, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit, mikor és milyen sűrűn fogyasszunk:
• Egészséges reggelik – Ez a nap egyik legfontosabb étkezése. Reggelire próbáljunk meg szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasztani, hogy feltöltsük energiával a szervezetünket és bírjuk az egész napos megpróbáltatásokat. Ilyen lehet egy gyümölcsös zabkása vagy egy teljeskiőrlésű kenyérből készült szendvics zöldségekkel.
• Kisétkezések - Tízóraira és uzsonnára válasszunk gyümölcsöket, joghurtot vagy esetleg házi túrókrémet. A lényeg, hogy valami apróságot, ami segít, hogy ne éhezzünk nagyon ki a következő nagyobb étkezésig.
• Ebéd - Ebédre együnk meg egy kézfejnyi húst, halat vagy sajtot egy ökölnyi nagyságú körettel. Fogyasszunk mellé minimum fél tányér zöldséget, amely adagot igény szerint növelhetjük is. Emellett ajánlott heti 2-3 alkalommal halat enni, így biztosítva szervezetünk számára az Omega 3 zsírsavakat.
• Vacsora - Vacsorára érdemes kerülnünk a szénhidrátokat. Készíthetünk például egy gazdagabb salátát vagy ízletes krémlevest.
Többször kevesebbet lassan elfogyasztva
A kiegyensúlyozott étkezés érdekében tehát igyekezzünk a "többször kevesebb" elvet követni. Ez elsőre körülményesnek tűnhet, de szerencsére ma már számos olyan praktikus megoldás áll a rendelkezésünkre, amelyek megkönnyíthetik kivitelezni ezt a módszert. Ilyenek például az étkezést helyettesítő shakek, amelyeket bármikor bevethetünk, ha úgy érezzük, hogy csak valami könnyűre vágyunk, vagy nincs időnk elkészíteni egy teljes reggelit.
A rendszeresség mellett a szakértők szerint a másik fontos dolog, hogy próbáljunk minél több időt szánni az étkezésekre; ha lassan és tudatosan eszünk, a szervezetünknek van ideje érzékelni a jóllakottságot, ez javítja az emésztést és segít elérni vagy megtartani a normál súlyt.
Ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem!
Hiába beszélünk étkezésről, ebben az esetben nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről sem, hiszen fontos szerepe van az anyagcsere folyamatok normális működésében. A dehidratáltság nagyban befolyásolhatja hangulatunkat és csökkentheti energiaszintünket is. A napi szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása megkönnyítheti testsúlyfeleslegünk leadását, felfrissíti szervezetünket és bőrünk hidratálásában is szerepet játszik, így fiatalítva meg egész testünket. Törekedjünk arra, hogy minden nap igyunk meg legalább 2-3 liter vizet..
Amennyiben ezeket az egyszerű lépéseket - az egészséges táplálkozás alapjait - sikerül beépítenünk a mindennapjainkba, úgy máris közelebb kerülhetünk az egészséges életvitelhez.
Ezt is olvasd el!
A táplálkozási szokásaink megváltoztatásával a környezetünkért is tehetünk.