Tiszta, finom, friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől, derül ki egy nyáron végzett lakossági felmérésből. Nem csoda, hiszen a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk. Mégis, ivóvízként a felhasználási listán csupán ötödik helyen szerepel a csapvíz, ugyanis tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra is többen használják azt. Október 21. a Földünk világnapja, ezért az sem mindegy, hogy a csapvízzel mennyi műanyagtól mentjük meg bolygónkat.
A vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz 0-24 órában rendelkezésre áll a lakásunkban, akár a tizedik emeleten is. Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap 24 órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok 68 különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá a csapvizet nap mint nap!
A magyar víz jónak számít. Fotó: Pixabay
A szervezetünk számára szükséges és értékes ásványi sókat azonban az ivóvízben meghagyják, így a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Abba viszont csak ritkán gondolunk bele, hogy a csapvíz minősége a víztisztítótól a csapból kiengedésig bizony sokat változhat. A csapvíz minőségét ugyanis a hálózat és a lakásunkban lévő vízvezetékcsövek állapota is nagymértékben befolyásolhatja, ezért fontos az elöregedő magyar vízvezetékrendszer fejlesztése, felújítása.
Mire használjuk a tiszta ivóvizet?
Talán meglepő, de valójában nem ivásra, hanem tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra használják legtöbben a csapvizet, és az ivóvízfogyasztás csak az ötödik helyen szerepel a felhasználási listán. Emellett a lakosság közel harmada (30,9 %) kerti locsolóvízként, durván minden ötödik ember (21,3 %) pedig autómosásra is használja a tiszta csapvizet. Ennek a sokrétű, folyamatos mindennapi felhasználásnak az egyetlen fenntartható és költséghatékony módja pedig kizárólag a csapvíz.
Akik csapvizet isznak, azok közül 10-ből 9-en (88,1%) rendszeresen, mindennap ezt isszák – nagyon helyesen, hiszen nem csak tiszta, egészséges, de kényelmes is, hiszen folyamatosan elérhető a lakásunkban, és még csomagolási hulladék sem keletkezik vele - ez az érv pedig különösen nem elhanyagolható a Földünk világnapján. Akik az átlagosnál magasabb arányban isznak csapvizet, azok a férfiak, a 65 éven felüli korosztály, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a nagyobb településeken élők és azok, akik az átlagosnál jobb anyagi helyzetben vannak.
„A tiszta ivóvíz a legértékesebb forrásaink egyike. Ezért veszünk részt aktívan abban a társadalmi szemléletformálásban, amelynek célja, hogy a természetes vízkör védelme mellett most a hazai települési vízgazdálkodás is figyelmet kapjon” – mondta Dr. Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője a civil szervezet Facebook oldalán is megjelenő kampány kapcsán.
Meg kell tanulnunk értékként tekinteni arra, hogy a természet vizet nyújt számunkra, amelyből a szolgáltatók ivóvizet állítanak elő, és biztosítanunk kell, hogy ez a jövőben is jó minőségben juthasson el a lakossághoz. Most induló közösségi média kampányunkban is a csapvíz értékére hívjuk fel a figyelmet, ezzel szeretnénk tudatosítani, hogy az ivóvíz útját a földtani rendszerek épségétől kezdve egészen a csapig óvni és biztonságosan fenntartani szükséges – fejezte be a szakértő.
A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.
A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.