Tízszeres árkülönbség
A gluténmentes táplálkozás betartása nem csak nehéz, de meglehetősen költséges is. A „mentes” dolgok jóval drágábbak, mint a hagyományos termékek. Talán a pékáruk terén találkozhatunk a legnagyobb problémával, ha gluténmentes alternatívát keresünk. Hogy számszerűsítsük is a dolgot: egy kiló fehér kenyér a boltban 250 forintba kerül, egy kiló gluténmentes kenyér ennek legalább a tízszerese, 2500-2800 forint.
Ugyanez igaz a lisztre is. Egy „normál”, teljes kiőrlésű búzaliszt 200 forintba kerül, mentes megfelelője 1200 forinttól kapható, de a tészták is legalább a duplájába kerülnek a hagyományos társaikhoz viszonyítva. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy nem elég egyféle liszttel beérnie egy cöliákiás betegnek: ahány étel, annyiféle liszt ajánlott. Például egészen más liszt kell egy kenyér, más egy sós vagy édes sütemény, más egy pizza elkészítéséhez.
Joggal merülhet fel a kérdés, mi kerül ennyibe?
Elsősorban: drága az előállításuk. A glutén „kivonása” technikailag egy bonyolult folyamat. Olyan pékségben, feldolgozóüzemben kell előállítani ezeket a termékeket, ahol garantáltan nem keveredhetnek gluténtartalmú gabonákkal. Hogy egy gyártó a termékén feltüntethesse a gluténmentes terméket jelölő áthúzott gabonát, ehhez egy tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell, aminek megszerzése ugyancsak költséges.
Amennyiben a gyártó nem tudja bevállalni, hogy csak gluténmentes termékeket gyárt, fennáll a keresztszennyeződés veszélye is. Erre találták ki a csomagolásokon szereplő „nyomokban … tartalmazhat” jelölést. Ez azt jelenti, hogy az adott termék bár nem tartalmaz például glutént, de olyan gyárban állították elő, amelyben ilyen alapanyagot is használnak.
Bármiben előfordulhat
A helyzetet tovább árnyalja, hogy szinte bármelyik élelmiszerben előfordulhat glutén: a májkrém, a szalámi, a kávépor, a csokoládé, a chips, a rágógumi, de még a szójaszósz is tartalmazhat hozzáadott glutént. Az alkoholok közül a vodka, a sör, és a whiskey is komoly gluténforrás. Aki lisztérzékeny, annak az sem mindegy, milyen gyógyszert szed. Bár egyre több tablettát kukoricakeményítővel sűrítenek, még így is rengeteg gyógyszerben és táplálékkiegészítőben lehet glutén, ezért vásárlás előtt érdemes a készítmény összetétele felől érdeklődni az orvosnál, patikusnál.
Így szerezhetsz pénzt a betegség után
Rémisztőnek hangzik, de a gluténérzékenyek is súlyosan fogyatékos magánszemélyeknek számítanak, ami adókedvezményre jogosít. A lehetőséggel soknak nincsenek tisztában. Hogy élni lehessen a kedvezménnyel, egy orvosi igazolás szükséges a betegség tényleges meglétéről, amit egy BNO-kód szerint állapít meg az orvos. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket egy kormányrendelet határozza meg. A cöliákia például a K900 kód alatt szerepel a listán. A kedvezmény összege havonta a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, idén ez havi 8050 forintot jelent, így egy évben 96 900 forint visszatérítés kérhető az adóbevallás benyújtásakor. Noha ez a plusz összeg korántsem fedezi azokat a kiadásokat, amivel a betegség jár, mégis kár veszni hagyni a támogatást, amely ráadásul 5 évre visszamenőleg is igényelhető.
A gluténérzékenységre egyetlen megoldás van, ez pedig az élethosszig tartó diéta, ugyanis megfelelő táplálkozással elkerülhetők a tünetek, nagyban javul az életminőség. Ehhez cikksorozatunk utolsó részében néhány mentes receptet is mutatunk.