Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a hozzáadott cukor ne legyen több a teljes napi energia-bevitel 10%-ánál, szemben az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának Orvostudományi Intézetével, amely szerint ez akár 25% is lehet.
Szénhidrátok - gyűjtőfogalom, mely magába foglalja a cukrokon kívül az összetett szénhidrátokat, vagyis a keményítőt és a rostokat is.
Cukrok - a mono- és poliszacharidok sorolhatók ebbe a kategóriába, amelyeknek leggyakrabban fogyasztott formái a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a szacharóz (répacukor).
Szacharóz - a "közönséges" cukor, 50/50 arányban tartalmaz glükózt és fruktózt. Édesítő ereje 100% referenciaként szolgál a többi cukor édesítő erejének mérésénél. Európai viszonylatban ez a leggyakrabban használt édesítőszer (75%).
Nádcukor - a világ legelterjedtebb cukorforrása (75-80%-ban használják édesítőként)
Répacukor - elterjedtsége 20-25%, főleg Európában és az Egyesült Államokban használják.
Glükózszirup - kukorica vagy búzakeményítő hidrolízisével keletkezik, glükóz, oligoszacharidok és poliszacharidok keveréke. Édesítő ereje a szacharózhoz képest 30-55%.
Fruktózszirup - izoglükóz, vagy magas cukortartalmú kukoricaszirup, amelyet számos élelmiszer, pl. üdítőitalok előállítása során használnak. Édesítő ereje a répacukoréhoz hasonló.
Nestlé Életmód Iránytű Hírleveléből