A szemináriumon a Hivatal munkatársai előadást tartottak az élelmiszer-terrorizmushoz köthető mikrobiológiai, kémiai, valamint radiológiai ágensekről, továbbá rámutattak a kritikus infrastruktúrák védelmének fontosságára, a terrorista cselekményekre történő felkészülés gyakorlati megvalósulását célzó nemzetközi és hazai intézkedésekre. De rávilágítottak a globális és uniós gyorsriasztási rendszerek szerepére a terrorista cselekmények megelőzésében, felismerésében és elhárításában.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a veszélyeztetettség és az esemény bekövetkezte esetén kialakuló pánikhelyzet megfelelő felkészüléssel és a reagálás megtervezésével jelentősen csökkenthető. Az arányos mértékű, fokozott éberség nemcsak a szándékosan, hanem egyben a véletlenszerűen bekövetkező élelmiszer eredetű megbetegedések előfordulási gyakoriságát is csökkenti.
A szemináriumon, amely egyben egy széles szakmai körben tervezett konferencia előkészítését szolgáló vitaindító megbeszélés is volt, az élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóságok, a rendőrség és katasztrófavédelem képviselői, valamint laboratóriumi szakemberek vettek részt.
Forrás: MÉBiH sajtóközleménye