A jó emésztéshez és a bélbetegségek elkerüléséhez a kulcsszó a rostban gazdag étkezés. A növényekben lévő rostokat a szervezetünk nem tudja hasznosítani, bár az emésztőcsatornában lévő baktériumok feldolgozzák, melléktermékként ekkor gázok, illetve rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek. Pont ez a folyamat az, amely pozitív hatással van a szervezetre, lerövidül az emésztési idő.
A rostanyagok fogyasztásával megelőzhetőek az emésztőszervi megbetegedések, valamint a rákos daganatok kialakulása, és csökkenti a szívroham esélyét is. Rostban gazdagok a gyümölcsök, a zöldségek (azok közül is a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse), illetve a teljes kiőrlésű, korpát tartalmazó termékek.
Azon ne csodálkozzunk, ha nehéz ételek után bélrendszeri kellemetlenségeink lesznek! Kerüljük például az olajokat, mert ezek bevonatot képeznek a bélfalon, ami megnehezíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését. Ez általános tulajdonsága az olajoknak.
Vannak olyan ételek, amelyek az egyik embernél székrekedést, a másiknál viszont hasmenést okoz, ilyen a tej!
A gyorséttermekben kapható finomított, előre elkészített élelmiszer sem tesz jót a szervezetnek, így ezekből minél kevesebbet fogyasszunk! A sok cukor, a sok savas és sós étel-ital is csak megbolondítja az emésztést, hagyjuk ki a kólát, a chipseket!