A dioxinnak a talált mennyiségben azonnali mérgező hatása nincs. Hosszú távú, késői egészségi hatásai attól függnek, mennyi ideig, milyen gyakorisággal fogyaszt a lakosság dioxin szennyezettséget tartalmazó élelmiszereket.
Mint ismeretes, Írország 2008 december 05-én értesítette először a tagállamokat arról, hogy határérték feletti mennyiségben poliklórozott bifenileket (PCB) mutattak ki ír sertészsírból. További vizsgálatok feltárták, hogy tíz írországi farmról dioxinnal, és dioxin-szerű PCB-kkel szennyezett sertéshús került ki. Az eseményekre reagálva az ír Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSAI) elrendelte valamennyi, 2008. szeptember 1-e után levágott sertés húsának és azokból készült hústermékeknek a visszahívását. Időközben világossá vált az is, hogy ír húsüzemek számos uniós, és unión kívüli országba szállítottak dioxinnal szennyezett alapanyagot, vagy abból készült húskészítményt.
A dioxinok toxikus hatása érinti a bőrt, immunrendszert, rákkeltő hatásúak, a szaporodásra és egyedfejlődésre is toxikus hatással vannak. A toxicitás összefügg az élettartam alatt a szervezetben felgyülemlett mennyiséggel. Az élelmiszerrel foglalkozó tudományos bizottság (SCF) 2001-ben az elfogadható heti bevitelt (TWI) 14pg WHO-TEQ /ttkg mennyiségben állapította meg. Szervezetünkbe több forrásból is kerül kis mennyiségben dioxin, amelyhez minden újabb szennyezés hozzáadódik. A dioxin a szervezetből rendkívül lassan ürül ki, azonban amint a szennyeződés forrása kiiktatásra kerül, a dioxin kiürülése megkezdődik a szervezetből.
Hazánkban a szennyezett ír hús, vagy abból készült termékek fogyasztása még az EFSA kockázatbecslésében megadott 10%-nál is csak jóval kisebb valószínűséggel fordul elő, még ha teljességgel nem is zárható ki. Ennek megfelelően a hazai lakosság egészségi kockázata az írországi eseménnyel kapcsolatban jelenleg elhanyagolhatóan kicsi.
Mivel nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a szabad áruforgalom következtében a hazai vállalatok is vásároltak a termékekből, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.
Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBiH) sajtóközleménye