2008 végén az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokkal foglalkozó (CONTAM) panelje tudományos véleményt adott ki a kagylókban található tengeri biotoxinok egy csoportját képező yessotoxinokról, melyben az európai emberek kagyló-fogyasztásából származó kockázatát értékeli.
A yessotoxinokat (YTX) elsősorban a Protoceratium reticulatum dinoflagellaták termelik. Kémiai szerkezetüket tekintve 11 kapcsolódó étergyűrűből, egy telítetlen oldalláncból és két szulfátészterből álló poliéterek. Több, mint 90 YTX ismert. A kagylókban lévő yessotoxinok a főzés hőmérsékletén hőstabilak.
Kevés állatkísérletes toxikológiai vizsgálat történt, és ezek nagy része az egereket érintő akut hatásokról számol be. Mivel a krónikus hatásra utaló állatkísérletes adatok nem álltak rendelkezésre, a Panel nem határozott meg elfogadható napi bevitelt (TDI), az akut toxicitás figyelembevételével azonban megállapítottak egy akut referencia dózis (ARfD) értéket.
A tengeri biotoxinok akut kockázatbecsléséhez végül - öt ország adatai alapján - az egy alkalommal fogyasztott nagy mennyiségű kagylóhússal, 400 g-al számolt a Panel.
A yessotoxinok emberi egészséget károsító hatásáról eddig nem jelent meg beszámoló.
Bővebben: www.mébih.hu oldalon.