Bőrünk több, mint egy egyszerű "csomagoló eszköz", egy boríték, melybe testünk van bedugva. - mondja kicsit humorosan Dr. Stéphani Lehmann francia dermatológus, kozmetikus. Mivel ugyanolyan élő szövet, mint ami alatta van, élettani sajátosságainak megfelelően kell táplálni, hogy elkerüljük vékonyodását, megtartsuk rugalmasságát, óvjuk és ellenállóvá tegyük a külső hatásokkal szemben. A táplálás pedig, nem csupán a bőrtípusnak megfelelő kozmetikai szerek és kezelések használatát jelenti, hanem táplálkozásunkkal, életmódunkkal is jelentősen befolyásolhatjuk bőrünk állapotát, reletíve tartós fiatalságát.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni - mondja Dr. Lehmann - a folyadékbevitel fontosságát a szervezet számára. S ha nem iszunk eleget, az szinte azonnal érződik a bőrön, hiába kenjük kívülről hidratáló krémekkel, testápolókkal. A napi minimum 2 liter folyadék, elsősorban víz formájában. A víznek az életmódunkban is fontos szerepe van bőrünk rugalmasságának megőrzésében. Preferáljuk a zuhanyozást, a fürdőkádban való heverészés helyett, vagy mellett: élénkíti a bőrben a hajszálerek vérkeringését, s ezzel revitalizáljuk a bőrt.
A bőr egészségének, fiatalságának megőrzésében az A, F, E, C, B3, B9 vitaminoknak és a szeléniumnak van kiemelkedő szerepe. A vitaminok fő forrásai közismerten a zöldségek, gyümölcsök. Ilyenkor már kisebb a választék, de van néhány olyan, ami ilyenkor is kapható:
A sárgarépa és a sütőtök rendkívül gazdag B-karotinban, mely az A vitam elővitaminja. Felszívódásához zsírokra van szükség, válasszuk azonban a növényi eredetű zsiradékokat, olajakat, melyek ráadásul telítetlen zsírsavakban (azaz F vitaminban) is gazdagok. A megfelelő zsiradék bevitel a száraz bőrűeknek különösen nagyon fontos.
C vitaminban rendkívül gazdag a savanyú káposzta, de hő hatására nagy része sajnos lebomlik, ezért fogyasszuk nyersen - savanyúság helyett. A téli gyümölcsök közül a narancs tartalmaz közismerten sok C vitamint.
A zöldségeken és a gyümölcsökön kívül egyes vitaminok azonban más élelmiszerekben találhatók meg elsősorban.
B9 vitamin, vagy folsav található jelentős mennyiségben a vajban, a tojásban és a májban. B3 vitamin forrást jelentenek a húsok, s főleg a halak. Antioxidáns hatású E vitamin található jelentős mennyiségben a növényi olajokban, a gabonafélékben, és a tojássárgájában. A szelénium élettani fontosságával csak 1-2 évtizede kezdtek el foglalkozni. Egyre több tényező bizonyítja azonban, hogy a szelénium hiánya okozhatja a bőr pigment hiányos állapotát. Az élelmiszerek körül a tojásban van a legtöbb szelénium.
A túlzott alkoholfogyasztás és a túl fűszeres étkezés káros hatással van viszont a bőrre.
Bőrünk rugalmasságának, fiatalságának megőrzésében, a maradandó ráncok kialakulásának megelőzésében, késleltetésében is fontos tehát a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, már egész fiatal kortól kezdve. S ez nem feltétlenül jár együtt a felesleges kilók begyűjtésével sem.
L. K.