Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Indul a suli: hogyan táplálkozzon az iskolás?

A nem megfelelő és rendszertelen táplálkozás fékezi az agykéreg működését, zavarja az emésztőmirigyek tevékenységét.

 A helyes higiéniai és táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban igyekszünk megtanítani a kicsivel.

A gyermekek táplálkozásának több sajátossága van. Tudatosítani kell, hogy a kicsi tápláléka nem a felnőtt adagjának kisebb változata. Abból a tényből indulunk ki, hogy testi és szellemi fejlődéshez energiára, jó minőségű építőanyagokra van szükség.

A legfontosabb építőanyag a fehérje, amelynek minőségét az aminosavak mennyisége határozza meg. Forrása a hús, tojás, tej és a hüvelyesek. A testi fejlődés szempontjából nagyon fontos a lizin, arginin és a hisztidin. Részesítsük előnyben a sovány húst, baromfit, pulyka- és marhahúst, mert sok B-vitamint és vasat, továbbá cinket, magnéziumot, foszfort, meszet, szelént, rezet, krómot és jódot tartalmaz, amely anyagcsere-folyamat szempontjából nagyon fontos. Kiskoruktól tanítsuk meg őket halat fogyasztani, amely rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz.

A gyerekek étrendjéből semmiképpen se hiányozzanak a tej és a tejtermékek. Nemcsak a teljes értékű fehérje miatt, hanem azért is, mert a tejből nyerjük a kalcium 55 százalékát, s ez a csontok és a fogak fejlődéséhez szükséges. A gyereknek naponta fél liter tejet kellene meginnia.

3-4 adag gyümölcs és 3-4 adag zöldség az ajánlott mennyiség, amit naponta el kell fogyasztani a gyereknek. Rostot, antioxidánsokat, karotenoidokat, likopént, flavonoidokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Összetételüknél fogva védő hatást fejtenek ki a teljes őrlésű termékek, a hüvelyesek és a dió.

A gyerekeknek adjunk gyakran teljes őrlésű termékeket, zab- vagy kukoricapelyhet, hüvelyeseket, de a kevésbé hagyományosakat is: szója, csicseriborsó, bab...

A gyerekek esetében nemcsak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy mikor. A helyes étkezés alapja ugyanis az optimális étrend, vagyis a napi étkezések száma, a rendszeresség, az egyes étkezések közötti idő, a megfelelő összetétel, a kiegyensúlyozott mennyiség és minőség. Jó, ha az egész napi étkezés 20 %-át teszi ki a reggeli, 10 %-át a tízórai, 30%-át az ebéd, 15 %-át az uzsonna, 25 %-át a vacsora teszi ki.

A rendszeres étkezési rend kialakítása nagyon fontos, és már gyermekkorban meg kell tanítani rá a kicsit. A nem megfelelő és rendszertelen táplálkozás ugyanis fékezi az agykéreg működését, zavarja az emésztőmirigyek tevékenységét. Étvágytalanság jelentkezik, csökken a tápanyagok felhasználhatósága. A hosszabb ideig tartó rendszertelen érkezés miatt súlyosabb egészségi panaszok is jelentkezhetnek.

Mivel az ételt komplex módon minden érzékszervünkkel észleljük, tehát jó ízűnek, illatúnak, állagúnak, színűnek kell lennie, s ízlésesen kell tálalni, hogy elősegítse a helyes emésztést és az tápanyagok hasznosítását.

A szerző táplálkozástudományi szakember


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.