Cukkini fűszeresen
Hozzávalók: cukkini, zöld és piros paprikák, tormaszeletek, borecet, só, cukor, 1-2 babérlevél, szemes bors, 1-2 szál kapor, csombor, tárkony, 1 üveghez 1 csapott mk. tartósítószer.
Elkészítése: A cukkinit meghámozzuk, majd vastagabb karikákra vágjuk. A paprikákat is felkarikázzuk, majd a cukkinivel és a tormával üvegekbe rétegezzük. Az ecethez ugyanannyi vizet adunk, belekeverjük a sót és a cukrot, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket és felfőzzük. Utána leszűrjük, a növényeket a cukkinira tesszük, az üvegekbe merjük a levet, majd a tetejére szórjuk a tartósítószert. Lezárjuk, és száraz gőzbe állítjuk.
Paprikás hagyma
Hozzávalók: 1 piros és egy zöld paprika, fél kg apró hagyma, só, 2,5 dl 10 fokos ecet, fél babérlevél, 5 szem bors, 3 szem szegfűbors, 2 szegfűszeg, egy darabka citromhéj.
Elkészítése: A paprikákat felszeleteljük, a hagymákat megpucoljuk és fél liter sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymák közepéből kivesszük a belső réteget, majd ezekbe a lyukakba teszünk egy-egy összehajtott paprikadarabot. Az így megtöltött hagymákat üvegekbe rakjuk. A levet az ecettel és a fűszerekkel felforraljuk és a hagymára öntjük, 24 óra múlva újra felforraljuk és ismét a hagymákra öntjük.
Vegyes savanyúság
Hozzávalók: 25 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 25 dkg apró kukoricacső, 25 dkg zöldbab, 25 dkg apró uborka, 25 dkg apró hagyma, 2,5 dl 20 fokos ecet, 1 liter víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és fajtánként lobogó sós vízbe tesszük mintegy 5 percre, majd lecsepegtetjük. Tarka kavalkádként belerétegezzük az üvegekbe. A cukorból, vízből, ecetből, sóból, fűszerekből felöntőlevet főzünk és forrón az üvegekbe töltjük.
Mesterhármas
Hozzávalók: Fél kg cseresznyepaprika, fél kg aprószemű hagyma, fél kg apró ép zöldparadicsom, 2 dl 20 fokos ecet, 8 dl víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.
Elkészítése: Megmossuk, a paprikát, a tisztított hagymát és a zöldparadicsomot. A zöldségeket belerétegezzük az üvegekbe. A többi hozzávalóból felöntőlevet forralunk és forrón az üvegekbe töltjük.
Ecetes görög paprika
Hozzávalók: 8-10 zöld és piros paprika, 10 gerezd fokhagyma, fél liter borecet, fél liter fehérbor, 10 ek. olíva-olaj, 1/2 kk. oregano, 2 ek. só, 30 szem feketebors, 2-3 babérlevél.
Elkészítése: A vegyes paprikát negyedeljük, és egy serpenyőben vagy roston rövid ideig sütjük. Egy fazékban felforraljuk a bort és az ecetet, majd vele forraljuk a borsot, a babérlevelet, a fokhagymagerezdeket és a sót. A paprikákat belerétegezzük az üvegekbe, majd ráöntjük a forró levet. Végül ráöntjük az olajat és az üvegeket azonnal lezárjuk.
Fokhagymás - mézes uborka
Hozzávalók: 1 kg apró uborka, 2 dl 10 fokos ecet, 6 dl víz, 1 ek. só, 5 ek. méz, 15-20 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Az apró uborkákat alaposan megmossuk, majd a megmosott fokhagymagerezdekkel üvegekbe tesszük. A vízből, az ecetből, a mézből és a többi hozzávalóból levet főzünk, amelyet forrón ráöntünk az uborkákra, majd 30 percen át sterilizáljuk és a vízben hagyjuk kihűlni.
Pikáns dinnyekockák
Hozzávalók: 2 nagy (darabonként 2,5 kg/os) sárgadinnye, 1 l víz, 1,5 dl ecetesszencia, 1 kg cukor, 2 fahéj, 20 dkg gyömbérgyökér, 6 szegfűszeg.
Hozzávalók: A dinnyéket negyedekbe vágjuk, a magját kiszedjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az ecetesszenciát, a vizet, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget felfőzzük. Forrón ráöntjük a dinnyekockákra és lefedve három napig állni hagyjuk. Utána leöntjük róla a levet, kivesszük a szegfűszeget és a gyömbért.
A dinnyedarabokat kis üvegekbe tesszük. Minden üvegbe teszünk egy kis darab fahéjat. A levet újra főzzük 10 percig és mikor már kihűlt, a dinnyedarabokra öntjük és az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tárolva 2-3 hónapig is eláll. Jól illik a grillezett húsok mellé.
Fokhagymával töltött ecetes szilva
Hozzávalók: 1 kg szilva, 12 dkg fokhagyma, fél liter 5 fokos ecet, 40 dkg cukor, egy darabka fahéj, 6-8 szem szegfűszeg, 1 ek. koriander.
Hozzávalók: A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A lyukba egy, egy gerezd, vagy ha nagyok, akkor szelet fokhagymát teszünk. Az így előkészített szilvákat üvegekbe tesszük. A többi hozzávalót felforraljuk és a szilvára öntjük.
forrás: www.manna.ro