Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Konzervált vitaminok

A piacról vagy a kertből még beszerezhetjük a zöldségeket, és nem kell nélkülözni télen sem őket. Konzerváljuk savanyúságként, és télen is fogyaszthatunk vitamint. Összegyűjtöttük a legfinomabb, legkülönlegesebb savanyúság recepteket.

Cukkini fűszeresen

Hozzávalók: cukkini, zöld és piros paprikák, tormaszeletek, borecet, só, cukor, 1-2 babérlevél, szemes bors, 1-2 szál kapor, csombor, tárkony, 1 üveghez 1 csapott mk. tartósítószer.

Elkészítése: A cukkinit meghámozzuk, majd vastagabb karikákra vágjuk. A paprikákat is felkarikázzuk, majd a cukkinivel és a tormával üvegekbe rétegezzük. Az ecethez ugyanannyi vizet adunk, belekeverjük a sót és a cukrot, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket és felfőzzük. Utána leszűrjük, a növényeket a cukkinira tesszük, az üvegekbe merjük a levet, majd a tetejére szórjuk a tartósítószert. Lezárjuk, és száraz gőzbe állítjuk.

Paprikás hagyma

Hozzávalók: 1 piros és egy zöld paprika, fél kg apró hagyma, só, 2,5 dl 10 fokos ecet, fél babérlevél, 5 szem bors, 3 szem szegfűbors, 2 szegfűszeg, egy darabka citromhéj.

Elkészítése: A paprikákat felszeleteljük, a hagymákat megpucoljuk és fél liter sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymák közepéből kivesszük a belső réteget, majd ezekbe a lyukakba teszünk egy-egy összehajtott paprikadarabot. Az így megtöltött hagymákat üvegekbe rakjuk. A levet az ecettel és a fűszerekkel felforraljuk és a hagymára öntjük, 24 óra múlva újra felforraljuk és ismét a hagymákra öntjük.

Vegyes savanyúság

Hozzávalók: 25 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 25 dkg apró kukoricacső, 25 dkg zöldbab, 25 dkg apró uborka, 25 dkg apró hagyma, 2,5 dl 20 fokos ecet, 1 liter víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és fajtánként lobogó sós vízbe tesszük mintegy 5 percre, majd lecsepegtetjük. Tarka kavalkádként belerétegezzük az üvegekbe. A cukorból, vízből, ecetből, sóból, fűszerekből felöntőlevet főzünk és forrón az üvegekbe töltjük.

Mesterhármas

Hozzávalók: Fél kg cseresznyepaprika, fél kg aprószemű hagyma, fél kg apró ép zöldparadicsom, 2 dl 20 fokos ecet, 8 dl víz, 1 tk. só, 1 ek. koriander, 1 ek. mustármag, 1 tk. szemesbors, 2 ek. cukor.

Elkészítése: Megmossuk, a paprikát, a tisztított hagymát és a zöldparadicsomot. A zöldségeket belerétegezzük az üvegekbe. A többi hozzávalóból felöntőlevet forralunk és forrón az üvegekbe töltjük.

Ecetes görög paprika

Hozzávalók: 8-10 zöld és piros paprika, 10 gerezd fokhagyma, fél liter borecet, fél liter fehérbor, 10 ek. olíva-olaj, 1/2 kk. oregano, 2 ek. só, 30 szem feketebors, 2-3 babérlevél.

Elkészítése: A vegyes paprikát negyedeljük, és egy serpenyőben vagy roston rövid ideig sütjük. Egy fazékban felforraljuk a bort és az ecetet, majd vele forraljuk a borsot, a babérlevelet, a fokhagymagerezdeket és a sót. A paprikákat belerétegezzük az üvegekbe, majd ráöntjük a forró levet. Végül ráöntjük az olajat és az üvegeket azonnal lezárjuk.

Fokhagymás - mézes uborka

Hozzávalók: 1 kg apró uborka, 2 dl 10 fokos ecet, 6 dl víz, 1 ek. só, 5 ek. méz, 15-20 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: Az apró uborkákat alaposan megmossuk, majd a megmosott fokhagymagerezdekkel üvegekbe tesszük. A vízből, az ecetből, a mézből és a többi hozzávalóból levet főzünk, amelyet forrón ráöntünk az uborkákra, majd 30 percen át sterilizáljuk és a vízben hagyjuk kihűlni.

Pikáns dinnyekockák

Hozzávalók: 2 nagy (darabonként 2,5 kg/os) sárgadinnye, 1 l víz, 1,5 dl ecetesszencia, 1 kg cukor, 2 fahéj, 20 dkg gyömbérgyökér, 6 szegfűszeg.

Hozzávalók: A dinnyéket negyedekbe vágjuk, a magját kiszedjük, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az ecetesszenciát, a vizet, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget felfőzzük. Forrón ráöntjük a dinnyekockákra és lefedve három napig állni hagyjuk. Utána leöntjük róla a levet, kivesszük a szegfűszeget és a gyömbért.

A dinnyedarabokat kis üvegekbe tesszük. Minden üvegbe teszünk egy kis darab fahéjat. A levet újra főzzük 10 percig és mikor már kihűlt, a dinnyedarabokra öntjük és az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tárolva 2-3 hónapig is eláll. Jól illik a grillezett húsok mellé.

Fokhagymával töltött ecetes szilva

Hozzávalók: 1 kg szilva, 12 dkg fokhagyma, fél liter 5 fokos ecet, 40 dkg cukor, egy darabka fahéj, 6-8 szem szegfűszeg, 1 ek. koriander.

Hozzávalók: A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A lyukba egy, egy gerezd, vagy ha nagyok, akkor szelet fokhagymát teszünk. Az így előkészített szilvákat üvegekbe tesszük. A többi hozzávalót felforraljuk és a szilvára öntjük.

forrás: www.manna.ro

 

 

 


 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.