Életforma.hu


Sós uborka télire

Sós uborka télire 

Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik.Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő! 
Inlagd gurka med dill - Kaporral pácolt uborka

Inlagd gurka med dill - Kaporral pácolt uborka 

Ezek a pácolt uborkák egyszerre édesek és ecetesek, a kapor ízét jól érezni rajta. Tökéletesek szendvicsfeltétnek, de étel mellé savanyúságnak is. Más fűszerekkel - aprított mentával és korianderrel - is kísérletezhetünk. A cukrot helyettesíthetjük mézzel, ami kicsit intenzívebb ízt ad - írja Anna Borens Lagom című könyvében.
Bíbor kincsünk, a cékla

Bíbor kincsünk, a cékla 

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. 
Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet

Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet 

Megvetted a legjobb áron, a legjobb minőségben az alapanyagot, haza is vitted, kezdődhet a móka!
Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kovácsoljunk tervet a nyárra! 

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.

Körte-savanyúm 

Tobzódok ősszel a piacokon. A rengeteg színes, illatos gyümölcs szemnek-szájnak egyaránt elkápráztató! Kedvenc biozöldségesem rengeteg friss zöldséggel lát el, de a hétvégére valami más szerettem volna, olyat, aminek gyümölcs az alapja. Így született meg ez a körtés finomság, amit például sültekhez szeretek kínálni.   
Így készül az igazi kovászos uborka!

Így készül az igazi kovászos uborka! 

Kovászos uborkát a nagyi nagyon egyszerűen, pár összetevőből: só, kenyér, kapor, uborka és víz készítette el. Ma már többféle ízesítéssel, mindenki a maga kénye-kedve szerint variálja. Mi most ezt próbáltuk ki, és nem bántuk meg!
10 toplistás recept – ezeket imádtátok 2015 nyarán!

10 toplistás recept – ezeket imádtátok 2015 nyarán! 

Vajon mit főztük, sütöttünk legszívesebben a múlt nyáron? Talán a salátafélék voltak a legnépszerűbbek? Netán a sütés nélküli gyors desszertek? Összegyűjtöttük azokat a recepteket, melyekre a leggyakrabban lapoztatok virtuális receptkönyvünkben. Ezen a top 10-es listán ti is meg fogtok lepődni!
Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni!

Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni! 

Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…
Most savanyítsunk uborkát!

Most savanyítsunk uborkát! 

Ázsiában gyógynövényként használták vértisztító, vizelet és féreghajtó hatása miatt, de napjainkban a szépségápolás is felfedezte hatékony bőrápoló tulajdonságát. Napégésre, rovarcsípésre is kiváló, mert hűsít és csökkenti a gyulladást - az uborka.

Sült paprika savanyúság 

Ez a savanyúság nagyon-nagyon finom, mindenképpen érdemes kipróbálni! Ajánlanám grillezett húsokhoz, sültekhez! Jó étvágyat!

Ropogós csemegeuborka-receptekkel 

Kicsi, zöld és ropogós. Mi az? Hát persze, hogy az egyik legegészségesebb zöldségféle, amelyről sokat tudunk, de lehet, hogy nem eleget. Bár nagyon magas víztartalma van, mégis rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, nátriumot, szénhidrátokat, valamint A1, B1, B2, B6, és C vitamint is tartalmaz.

Konzervált vitaminok 

A piacról vagy a kertből még beszerezhetjük a zöldségeket, és nem kell nélkülözni télen sem őket. Konzerváljuk savanyúságként, és télen is fogyaszthatunk vitamint. Összegyűjtöttük a legfinomabb, legkülönlegesebb savanyúság recepteket.