Életforma.hu

GASZTRO

Most savanyítsunk uborkát!

Ázsiában gyógynövényként használták vértisztító, vizelet és féreghajtó hatása miatt, de napjainkban a szépségápolás is felfedezte hatékony bőrápoló tulajdonságát. Napégésre, rovarcsípésre is kiváló, mert hűsít és csökkenti a gyulladást - az uborka.

Egy legutóbbi kutatás pedig a cukorbetegek számára szolgál jó hírrel: az uborka állítólag egy olyan enzimet is tartalmaz, amely a hasnyálmirigyet tehermentesíti.

Az egyik legkedveltebb hazai zöldségnövényünk az uborka, mely több,mint 3000 éve indult világhódító útjára, Indiából. Nálunk már a honfoglalás előtti időkből is ismert, de csak az 1400-as évek elejétől említik a nagykönyvek.

A magyar konyha mindenesetre az étkezési kultúrájába is beépítette, levesek, turmixok, saláták és főleg savanyított változatai a legnépszerűbbek.

Nincs az a terített asztal, ahol a pörköltek, sültek mellett ne illatozna valamelyik csemege vagy kovászolt változata. Most van itt az ideje, hogy a háziasszonyok télire elspájzolják az üvegekbe, hordókba és a fagyasztókba. De a legtöbb vidéki és városi ablak, erkély és terasz ínycsiklandó ékessége jelenleg is az 5 literes kovászos üveg - azonnali fogyasztásra.

Sokan, sokféleképpen, különféle tartósító és ízesítő módszereket vetnek be, hogy ez nagy jelentősséggel bíró konyhai tudományt a legtökéletesebbre fejlesszék. Ez is egy szájról-szájra,  nagyanyáról-unokára szálló titokzatos praktika, "ahány ház, annyi szokás" szerint.

Íme egy kis segítség annak, aki még éppen kezdő a savanyítás bűvös területén:

Kovászos uborka

Hozzávalók: egy jó alaposan kimosott 5 literes üveg, 2,5-3 kg uborka,

Elkészítés: Az alaposan megtisztított (közepes) uborkákat az üvegbe rakosgatjuk, egymásra állítva.(van, aki be is vagdalja), majd a következőkkel, alternatív módon ízlés szerinti mennyiséggel ízesítjük: 1 liter vízhez kb. 1-1,5 evőkanál só, kapor(ez akár egy szép szállal az üveg aljára is kerülhet)esetleg szőlőlevél is bele kerülhet. Ez az alap lé, melyet forrón öntenek az uborkára.

 A csemege uborkához hasonlóan aztán tovább "fűszerezhető: egész borssal babérlevéllel, korianderrel, mustármaggal, esetleg köménnyel, chili paprikával, szegfűborssal és ánizzsal. Van, aki még foghagymával is tovább bolondítja. Az üveg tetejére egy kenyér darab kerül, gyorsítva az erjedést. A napra téve már egy-két nap után fogyasztható, és a hűtőben kevés lével, lezárt műanyag dobozban 1-2 hétig is tárolható.

És végül egy érdekesség...

Ecetes uborka erdélyi módra 

Hozzávalók 5 literes üveghez: 4-5 kg apró szemű uborka, 1 darab csíkokra vágott torma ,2 evőkanál só,4 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál ecet (10 százalékos),2-3 db babérlevél, 1-1 kiskanál mustármag, feketebors, kapor, 1 evőkanál szalicil, fél kiskanál timsó 

Utasítás: "Az uborkát mosd meg alaposan, helyezd szorosan az üvegekbe, rakj közé kaprot, babérlevelet, tormát. Szórj rá mustármagot, egész borsot, szalicilt, és öntsd fel a felforralt ecetes lével (3 liter vízhez kb. 2-3 evőkanál, max. 10 %-os ecet), amelybe keverd el a sót, cukrot, fél kiskanál timsót. Forrón öntsd rá az uborkára, kösd le, és száraz dunsztban (tekerj az üvegek köré újságpapírt és az egészet alaposan takard be paplannal, vagy párnával) hagyd kihűlni."


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.