A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen a szakma mai legjobbjai adnak ízelítőt a kor királyi ételeiből. Az idei év különlegessége, hogy első alkalommal tartanak kóstolót az ország megyéinek falusi ételeiből. A rendezvény fővédnökei Gráf József miniszter, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Dr. Varga-Sabján László vezérigazgató-helyettes, Paksi Atomerőmű Zrt. A rendezvény szakmai fővédnökei a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, legfőbb támogatója a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Immár hagyomány, hogy 1993 óta minden évben összegyűlnek szakácsaink, és felelevenítik a középkori királyi szakácsok szokásait, fortélyait. Idén sem lesz ez másként, hiszen Nagyszakácsi július 30. és augusztus 1. között várja azokat a szakácscsapatokat, akik készen állnak arra, hogy megmérettessék tudásukat, a séfek legjobbja pedig elnyerje a „Királyi Szakács” megtisztelő címet. Az idén megújult Királyi Szakácsverseny magas szakmai rangját a verseny fővédnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség garantálja. A szakácsverseny győztes csapata 500 000 forint, a második helyezett 300 000, a harmadik helyezett pedig 200 000 forint díjazásban részesül.
A Királyi Szakácsversenyen induló csapatoknak öt fogást kell elkészíteniük – csakúgy, mint hajdanán, amikor ritkán, de akkor annál kiadósabban étkeztek. A királyi asztalra csak a XIV. és a XV. században használt alapanyagokból, fűszerekből és korhű technológiai eljárással készített ételek kerülhetnek. A zsűri értékelni fogja a korhű ruházatot, a megjelenést, a dekorációt is, sőt, mindenféle korhű eszköz, edényzet használata javasolt. A verseny fő célja azonban, hogy a korabeli konyhakultúra és az ősi ízlésvilág harmonikus egységet alkosson, és az ételekben érződjön a kor szelleme..
A rendezvény ideje alatt a vendégek nem csak a régi királyok ételeit, de borait is megízlelhetik, illetve az idei szakácsfesztivál különlegessége, hogy első alkalommal lehet megkóstolni az ország tájegységeinek jellegzetes falusi ételeit. A rendezvényt számos, korabeli hangulatot idéző program kíséri, így találkozhatunk lovagokkal, zászlóforgatókkal, reneszánsz táncosokkal, de még bajvívókkal is.
A Királyi Szakácsok Nyomdokán szakácsfesztivál programja
Július 30.
Asztali Örömök Somogyban
Turizmusbarát polgármesterek konferenciája, pogácsasütők viadala, polgármesterek saját termelésű borainak megmérettetése, főzőverseny, szakácsudvar, sztárvendégek, Gesarol együttes koncertje.
A belépés ezen a napon díjtalan
Július 31.
Falusi ízek kavalkádja
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szervezésében megkóstolhatják hazánk minden tájegységének gasztronómiáját. Lesz még Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója, korabeli gabonaétel különlegességek, vásári játékok, Nagy Bandó András gyerekműsora, bajvívók, reneszánsz mulatság, lengyel, felvidéki és román táncegyüttesek bemutatója, Bakelit együttes koncert, Dévai Nagy Kamilla és Krónikásai koncert.
Ezen a napon a belépő 500 Ft
Augusztus 1.
Királyi Szakácsok Nyomdokán – XVII. Királyi Szakácsverseny
10 órakor ünnepélyes felvonulással, megnyitóval kezdetét veszi a XVII. Királyi Szakácsverseny. A zsűri elnöke Kocsonya Kálmán mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.
A látogatók megkóstolhatják az elmúlt évek királyi szakácsainak ételeit, a Királyi Borászok borait, valamint kipróbálhatják a különféle tájételek ízeit. A középkori hangulatról a reneszánsz kultúrát felvonultató programok gondoskodnak: Langaléta Garabonciások, gólyalábasok, Fresco Ballo historikus táncelőadás, nemzetközi reneszánsz táncosok, Igriczek együttes, Ládafia Bábszínház, bajvívók, Zalai Gyepűvédők lovasíjász bemutatója, Daniel Speer Brass reneszánsz koncert, Dévai Nagy Kamilla és Krónikásai műsora, Keresztes Ildikó koncert.
17 órától kezdődik a Királyi asztal megterítésének ceremóniája, felvonulás, eredményhirdetés, majd a Királyi Szakács és Királyi Borász címek átadása.
Az estét Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán műsora zárja.
Ezen a napon a belépő 1000 Ft
ÉLET-MÓD
Közhírré tétetik: az év királyi szakácsa kerestetik
A Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület július 30. és augusztus 1. között 17-dik alkalommal rendezi meg Királyi Szakácsversenyét a Somogy megyei Nagyszakácsiban. A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen a szakma mai legjobbjai adnak ízelítőt a kor királyi ételeiből.

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára
A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt
Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?
A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján
Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig
A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?

A körömápolás fontossága a nők életében
A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak
Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.

Olívaolajjal a női egészségért
Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei
A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.
Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis
A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.