Erre való a peeling, azaz a bőrradírozás. Bizony a téli időjárás sem kedvez a bőrünknek. Az eső, a hó, a szél igénybe veszi az arcot. Nem is beszélve arról, aki a téli sportoknak is hódol, bőrét fokozottan kiszolgáltatja az időjárás nem túl szelíd hatásainak. Pontosan ezért olyan fontos tavasszal a bőrradír használata.
Amíg nem távolítjuk el az elhalt réteget, hiába használjuk a legjobb minőségű krémeket, hidratálókat, és vetjük alá magunkat a megannyi kozmetikai kezelésnek, ha az elhasználódott hámsejtek miatt az értékes tápanyagok nem tudnak kellően felszívódni. Ráadásul a fénytelen, egyenetlen arcbőrön nem mutat igazán jól a legszebb smink sem.
Bőrradírokból bőséges a választék, mert az összes nagy kozmetikai márka piacra dobott már valamilyen peelingterméket: létezik olyan, amelyiket felvitel után hagyni kell száradni, aztán finoman le kell dörzsölni. Ezek közül a legtöbb kisebb-nagyobb szemcséket tartalmaz, körkörösen és kíméletesen átdörzsöljük vele a bőrt és leöblítjük vízzel. A radírozás nem bonyolult vagy időigényes művelet, mindössze 15-20 percet vesz igénybe.
Fontos azonban, hogy ismerjük a saját bőrtípusunkat és csak annak megfelelő terméket használjunk. Ha érzékeny és száraz a bőr, akkor aprószemcsés bőrradírt válasszunk. Zsírosabb és mitesszeres bőr esetén először meleg vízzel puhítsuk fel, és csak utána végezzük el a radírtozást. A szem környékét mindig hagyjuk ki, mivel ez a legérzékenyebb terület.
Kitűnő bőrradírt is készíthetünk házilag is a következő módon:
Arcradír zabpelyel
2 evőkanál joghurthoz (elpusztítja a kártékony baktériumokat) adjunk 1,5 kávéskanál zabpelyhet, valamint fél kávéskanál korpát. A keverékhez adjunk 1-2 csepp illóolajat. A száraz bőrűek mézet is tehetnek a készítményhez, táplálja és puhítja a bőrt. A készítmény kb. 2 alkalomra elég, és egy hétig áll el a hűtőben.
Mézes-csokis arcradír
Egy evőkanál ledarált mandulát keverjünk össze 2 kanál mézzel, egy kiskanál citromlével és egy táblányi felolvasztott kávés csokoládéval. A hozzávalókból turmixgépben készítsünk masszát. Langyosan kenjük az arcunkra, majd gyengéden, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe.