A Tanács felügyeli és szervezi majd a pálinka minőségének ellenőrzését. Emellett a jövőben az illetékes hatóságoknál eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést. Feladatai közé tartozik továbbá, hogy kidolgozza a "Nemzeti pálinkastratégiát", elfogadja a rövid és hosszú távú pálinka-marketingtervet, illetve elősegítse a kulturált pálinkafogyasztás térhódítását.
A szakmai grémium tagjait Gráf József az Agárdi Szakmai Napok elnevezésű rendezvényen kérte fel a közös munkára. A kétnapos szakmai fórum a pálinkakészítők és forgalmazók részére biztosít marketing és a pálinkakészítés technológiai témában színvonalas továbbképzést, s egyúttal széles körű konzultációt.
Az alkimistáktól a gönci barackig - elkészült Magyarország első pálinkatérképe
Az Agrármarketing Centrum (AMC) megbízásából a Stiefel Kiadó elkészítette Magyarország „pálinkatérképét". A most megjelent egyedülálló kiadvány nagyméretű térképen tünteti fel hazánk eredetvédett pálinka gyümölcseinek termőterületeit, külön kiemelve, hol találhatóak kereskedelmi pálinkafőzdék, egyben támpontot szolgáltatva ezzel a közeljövőben megszervezendő „pálinka-utak" összeállításához is.
A térkép hátoldalán valóságos kislexikon található, a pálinkafőzés történetén túl megismertet a felhasználható gyümölcsökkel és bevezet a pálinkafőzés tudományába is. Megtudhatjuk, hogy az első pálinkákat az alkimisták készítették; hogy a pálinka nevet csak a Magyarországon készült valódi gyümölcspárlat viselheti; hogy jó minőségű pálinka csak kiváló gyümölcsökből készíthető - és megismerhetjük az eredetvédett pálinkákat az újfehértói meggypálinkától a szatmári szilvapálinkáig, valamint a magyarországi kereskedelmi pálinkafőzdék elérhetőségei is megtalálhatóak az információk között.
A térkép elkészítését jelentős szakmai összefogás tette lehetővé.
Ez a különleges, minőségi reklámhordozó csakúgy, mint a most elkészült pálinkás kiadványok, hatékonyan járulhatnak hozzá az utóbbi időben több belföldi és nemzetközi kiállításon is sikerrel szereplő magyar pálinkák további népszerűsítéséhez.
Agárdi Pálinka Céh - Szakmai Napok
Magyarország egyik jelentős pálinka ágazati szakmai szervezete, a Pálinka Céh Egyesülete 2003-óta évente rendezi meg az Agárdi Szakmai Napok elnevezésű rendezvényét, melyre a teljes pálinkás szakma területéről érkeznek érdeklődők. A pálinkával kapcsolatban ez az első, hagyományteremtő szakmai rendezvénysorozat.
A Szakmai Napokon külföldi és belföldi neves előadók tartanak előadásokat, gyakorlatokat mind az általános lepárlási technológiáról, mind pedig a specifikusan magyar pálinkafőzésről a pálinkát előállítók számára, ellátják őket a szakma legfrissebb ismeretanyagaival, ezzel igyekeznek áttételesen a pálinka-kedvelők poharába egyre jobb pálinkát biztosítani.
A
Pálinka Nemzeti Tanács
munkájában való részvételre felkért tagok
Barabás Attila vezérigazgató Győri Likőrgyár Zrt.
Békési Zoltán elnök Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete
Bolyhos Zoltán ügyvezető Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete
Csalló Jenő elnök Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
Császár Antal titkár Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége
Dr. Molnár János Attila vezető főtanácsos Pénzügyminisztérium
Frank Odzuck vezérigazgató Zwack Unicum Nyrt.
Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet vezérigazgató Miskolci Likőrgyár Zrt.
Dr. Panyik Gáborné elnök Pálinka Céh Egyesület
Papp József kancellár Magyar Pálinka Lovagrend
Piros László nagymester Magyar Pálinka Lovagrend
Savanya Géza ügyvezető Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége
Szilágyi László ügyvezető Pálinka Céh Egyesület
Pálinka Céh Szakmai Napok, Agárd
2009. április. 07-08.
Helyszín: Agárdi Pálinkafőzde, Látogatói Centrum, Agárd
Április 07
12.00 Megnyitó
12.10 Ebéd
14.00 Vértes Tibor - Feind János /Agárdi Pálinkafőzde/:
Süssünk-főzzünk pálinkával!
A pálinka szerepe, felhasználási lehetősége a konyhaművészetben.
(Az ebéddel szerves egységet képező előadás.)
14.45 Dr. Berendt T. Bálint /WESSLING Hungary Kft. Laboratórium-vezető/
Dr. Panyik Gáborné / CORVINUS Egyetem, adjunktus/:
A pálinkák aromavizsgálatának eredményei az azonosíthatóság,
az ellenőrizhetőség elérése érdekében.
15.45 Dr. Manfred Gössinger /Gyümölcs- és szőlőtermesztési Technikum/Főiskola Klosterneuburg, Gyümölcsfeldolgozási Tanszék vezetője/:
I. A desztilláció sebességének, és a deflegmáció hőmérsékletének hatása a gyümölcspárlatok meghatározó komponenseire.
II. A párlatok érzékszervi vizsgálata során alkalmazott súlypont-eltolások, megváltozott kóstolási paraméterek ismertetése, a DESTILLATA verseny eredményeinek tükrében.
16.45. Lovas Barnabás /Wonder Brothers Kft. ügyvezető/:
Hatékony reklám-marketing a pálinka értékesítésben.
17.15. Nagyné Krizl Edit / BRILL Pálinkaház ügyvezető/:
A kóstolópoharak formájának hatása az érzékszervi bírálatra, észlelésre.
18.15. Vacsora
Április 08.
9.00. Dr.Lánszki Imre /ökológus/:
A minőségi pálinka ökológiai alapjai
9.45. Dr. Kókai Zoltán /egyetemi adjunktus, laboratóriumvezető/:
Érzékszervi minősítések, vizsgálatok megnövekedett helye és szerepe a termékfejlesztésben, a piackutatásban és a minőségbiztosításban.
10.45. Dr.Vanner Gábor ezredes / főtanácsos, igazgató, VPOP Jövedéki Igazgatóság/:
A pálinkáról, a „Pálinka-törvényről" jövedéki szemmel.
11.45. Konzultáció
12.00. Ebéd
14.00. Dr. Totth Gedeon /AMC marketing tanácsadó/:
Az AMC pálinka-piackutatási projektjének eredményei, az AMC 2009 évi tervei, kiemelve a pálinkás szakterületet.
15.00. Konzultáció
16.00. Gráf József /FVM miniszter/, Szilágyi László /Pálinka Céh ügyvezető/, Horváth Gyöngyvér /AMC témavezető/
Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács. Elkészült a Pálinka-térkép.
Sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatás.
17.0. A Szakmai Napok bezárása