Ha még magasabbra merészkednénk, ott az Alpok csúcsai közt elterülő Golte nemzeti park, Budapesttől mindössze 3 és fél órányi autótra. A parkon át több, mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet, és mivel a hőmérséklet ott, a hegyekben általában 10 fokkal hűsebb, még a vénasszonyok nyara sem lehet az erdei túra akadálya. Ha szerencsénk van, akár az etruszk cickányt, a világ egyik legparányibb és legaranyosabb rágcsálóját is megpillanthatjuk a levelek közt!
Eközben kipróbáljuk az igazi szlovén poticát, az édes tésztát, amit nyolcvan féle töltelékkel készíthetnek. Felkereshetjük az egyik legrégebbi szlovén hegyi hüttét, hogy végigkóstoljuk a tradicionális szlovén konyha többi remekét is. Aki a magyaros, olaszos vagy épp osztrák ízeket kedveli, annak az ottani húsételek és desszertek is ízleni fognak, ugyanis a szlovén konyha főleg ezeket a hatásokat ötvözi.
„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.