melyek az adott, általunk választott diétától függően eltérő százalékban vannak jelen, de mindenféleképpen részét kell hogy képezzék étrendünknek. Az élelmiszerekben ezek közül az anyagok közül legalább kettő megtalálható, kivéve a cukrot és az olajat, melyek kifejezetten csak zsírból vagy szénhidrátból állnak.
Aminosav szükségletünket kielégíthetjük, ha húst, halat vagy sajtot eszünk, de ezek igen eltérő mennyiségben tartalmaznak olyan egyéb fontos anyagokat, mint a vas, a jód és a kalcium. Tehát az ideális táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak, s egyszersmind változatosnak kell lennie: például sok gyümölcs kalória értéke megegyezik, míg eltérő mennyiségű vitamint tartalmaznak. Az almában és a mandarinban például rengeteg a C-vitamin, míg a kajszibarack inkább karotinoidban gazdag.
Ne feledkezzünk meg a folyadékok fontosságáról sem! A víz lényeges főszereplője táplálkozásunknak és emésztésünknek. Elég csupán a kiválasztott anyagok felhalmozódására és a testünkben felszívott folyadék mennyiségére gondolnunk. Megfelelő mértékű víz, vagy víz alapanyagú ital fogyasztása (ez körülbelül 2 liter naponta) segít megelőzni a székrekedést is. Tehát nagyon fontos, hogy sokat igyunk, és ne csak étkezések közben. Ez egy olyan szabály, ami nemcsak a diéta időtartamára, hanem a mindennapokra is vonatkozik. A víz, a tea, a leves, de a folyadékban gazdag gyümölcsök és zöldségek is fontosak az ideális hidratálás szempontjából.
Azon kívül, hogy figyelmet szentelünk az alapvető tápanyagok egyensúlyának az étrendünkben, fontos, hogy az étkezéseket jókor iktassuk be a napirendünkbe (kerülve az esti lakomákat, mondván, hogy csak akkor van időnk az evésre), és jó elosztásban. A szakemberek károsnak tartják a "bekapok egy szendvicset a számítógép előtt vagy újságolvasás közben" típusú étkezéseket. Ha lassan és nyugodtan eszünk, akkor jobban megrágjuk az ételt, melynek következtében az emésztés harmonikusabban zajlik. Nem olyan nagy baj, ha néha munka közben elfeledkezünk erről az egyszerű szabályról, az viszont annál inkább, ha megszokássá válik.
Másrészről az orvosok azt ajánlják, hogy a napot kezdjük mindig tápanyagokban gazdag reggelivel: ébredés után igyunk tejet, kávét, esetleg joghurtot, és együnk gyümölcsöt, gabonaféléket, kekszet és lekvárt. Ezt kövesse délelőtt mondjuk egy gyümölcs, majd az ebéd, aztán uzsonnára egy joghurt, és végül a vacsora. Így nem esszük tele magunkat este, és garantáljuk a szervezetünk számára a megfelelő energiát a nap minden szakaszában. Egy bőséges étkezés a kalóriákon túl serkenti az emésztőnedv termelést is (mint például a gyomornedvet), tehát nagyobb munkát jelent az emésztőszervek számára. Ezen kívül a gyomor könnyebben kiürül, ha nincs annyira tele, és főleg, ha nincs benne annyi zsír.
Tehát fogadjuk meg a régi bölcsességeket, amire Eugenio Del Toma, az Olasz Dietetikai és Klinikai Táplákozástudományi Egyesület elnöke is emlékeztet: mindig egy kicsit éhesen álljunk fel az asztaltól, és mindig hagyjunk egy falatot a tányérunkon!
Forrás: Il Pensiero Scientifico Editore - Tutti a dieta, http://it.health.yahoo.net