Cseppet sem mindegy hát milyen ételekkel akarjuk elűzni bánatunkat, felmelegíteni szívünket.
Vannak, akik ellentmondásosnak tartják, hogy a zöldségek alig tartalmaznak kalóriát, mégis a legjobban pótolják a szervezet kiürült energia tartalékait. Pedig pontosan így van! Azokat az energiaközpontokat, melyek szellemi frissességünkért, érzelmi és lelki egyensúlyunkért, és ezeken keresztül testünk egészségéért is felelősek elsősorban ásványi anyagokkal és vitaminokkal kell feltölteni! A zöldségek pedig éppen ezekben gazdagok.
Ha érzelmi válságban vagyunk, akkor pedig nem csupán a színük, hanem éppen ásványi anyag és vitamin tartalmuk miatt részesítsük előnyben a sóskát, a spenótot, a brokkolit, a kelkáposztát. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik rendkívül gazdag vasban és C vitaminban. A vasnak a vérképzésben van fontos szerepe, így a vérszegénység megelőzésében bír jelentőséggel. A vérszegénység pedig együtt jár az immunrendszer gyengülésével. A C-vitamin fontosságát pedig talán már nem kell újra kihangsúlyozni. Különösen most nagyon lényeges az immunrendszer erősítése, hiszen az ősz beköszöntével eljött a vírusok szezonja, akik összefogva a gyulladáskeltő baktériumokkal, számos betegséggel dönthetnek ágynak minden korosztályt.
Az említett zöld féléket igen változatosan készíthetjük el, nem csupán főzelék formájában.
A leveles spenótot használhatjuk köretként, egyszerűen vízben megfőzve, vagy egy kivajazott sütőtálba helyezve, sajttal megszórva, és sütőben hirtelen megsütve. De beletehetjük kemény tojással és egy kis csirkemájjal összekeverve hústekercsbe is.
A sóskából levest is készíthetünk, sőt levét gyümölcscentrifugán kipréselve, salátára is önthetjük.
A brokkolit vízben főzve köretként használják a legtöbben. Ám belőle is készíthetünk levest, vagy lerakhatjuk "lengyelesen" azaz pirított zsemlemorzsával és tejföllel rétegezve, majd sütőben megsütve. Dúsíthatjuk köretként rizzsel: a megfőzött brokkolit apró rózsákra szedjük, vajon, vagy olajon megfuttatjuk, kevés borssal és fokhagymával meghintjük, majd összekeverjük a készre főzött rizzsel.
A kelkáposztából is készíthetünk rakott kelt, a rakott káposztához hasonló recepttel: főtt rizzsel, dinsztelt darált hússal, és tejföllel rétegezve rakjuk le a tálba a megfőzött kelkáposztát. De igen ízletes a főtt kelkáposzta levélbe göngyölt, sajttal, sonkával, vagy pirított májjal megtöltött pulykamell, vagy sertéskaraj is.
Reméljük, e néhány ötlettel kedvet csináltunk ahhoz, hogy több zöld színű ételt készítsenek, s meglátják szívük átmelegszik, és jobb kedvük lesz ebben a búskomor őszi időben!