Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Nálunk ez a karácsonyi menü

Minden családnak megvannak a maga hagyományai, például a karácsonyi vacsora fogásai. Szerkesztőségünk tagjainak történetei is ezt bizonyítják.

Alternatív karácsonyi menü

Gyermekkorom szentestéi a pirosan rotyogó halászlé és az illatozó pulykasült jegyében teltek, és persze az  aprósütemények is ott figyeltek az asztalon. A halászlé mindig finom volt, a pulykasült úgyszintén, fűszeres és ínycsiklandó, és ami nagy dolog, hogy sosem volt száraz, ugyanis a fokhagymás szaft jótékonyan bevonta az omlós rostokat.

Karácsonyra is remek   Fotó: Depositphotos

 

Aztán mikor megszülettek a gyermekeim, azt gondoltam, a szenteste szárnyasa mégis legyen más, mint a szülői házban, így esett a választásom a kacsára. Volt, hogy egyben sütöttem, volt, hogy narancsos szósszal, olykor szimplán csak kacsacombokat konfitáltam. Aztán egyik alkalommal olyan gyönyörű lazacfilé mosolygott rám, hogy hirtelen ötlettől vezérelve abban az évben merészeltem lecserélni a jól bevált szárnyast a svéd recept szerint elkészített halra. Megint jött pár év a kacsa jegyében, de egyszer későn kaptam észbe, s már nem kaptam sehol még egy árva combot sem. Akkor jött beugróként egy feledhető töltött csirke, s mikor idén ismét kacsával rukkoltam volna elő, a lányom szembesített azzal a bizonyos új trenddel, hogy nem muszáj ragaszkodni a karácsonyi menü rugalmatlan hagyományaihoz. 'Csináljunk idén steaket!'  - mondta. Mert hogy a 21. századi karácsonyi vacsorának nem biztos, hogy minden évben hajszálpontosan ugyanolyannak kell lennie. Azaz: merjünk megújulni ebben is, ha úgy tartja kedvünk, mert unjuk a régi fogásokat.

Arról persze lehetne filozofálgatni, hogy a hagyományok arra valók, hogy életben tartsuk őket, ám ha jól esik abból olykor-olykor kikacsintani, miért ne tehetnénk? Rajtunk múlik, hogy mit nevezünk ki karácsonyi menünek. Így hát idén alternatív menü lesz, és talán jövőre épp ezért lesz jó érzés ismét visszanyúlni a hagyományokhoz. Ennek köszönhetően idén előételként hideg libamájat eszünk pirítóssal és lila hagymával, majd fehérrépa krémlevest kanalazunk füstölt lazackockákkal, utána steaket sütünk, végül egy jól kiérdemelt gyönyörű Pavlova-tortával fojtjuk le az ételeket. Ezekből leginkább a steak miatt aggódom, hogy jól sikerül-e, de hajrá alternativitás!

(Kormos Olga)

Borleves és mititei

Családunk egyfajta arany évekként tartja számon, amikor nagyszüleim a harmincas években pár esztendőt Bukarestben töltöttek. Az ottani Rózsadombon egy frissen épült Bauhaus villában éltek, édesanyámmal, és későbbi nagybátyámmal, kellő jólétben. Nagyapám volt az egyedüli kereső, a bukaresti vagongyárban műszaki tisztviselőként kereste a kenyerét, az egyetlen fizetés nem csak a szűkebb család jólétét biztosította, de jutott házvezetőnőre és a gyerekek mellé pesztonkára is.

Pont ilyen volt. Fotó: depositphotos.com

Abban az időben Bukarest volt a legnagyobb magyar város Romániában, keresettek voltak a magyar műszaki szakemberek, így került oda a mi családunk is. De nem csak magyarok, hanem bolgárok, törökök, németek, franciák és még számtalan náció alakította a román főváros sajátos multikulturális közegét és hangulatát akkoriban.

Anyám, ahogy későbbi nagybátyám is román iskolába jártak, nagyszüleim pedig nagy házat vittek akkoriban, sok-sok román baráttal. A helyi szokások észrevétlenül átszivárogtak családunk szokásai közé; így a karácsonyi ünnepi vacsora menüsora is Bukarestből származik.

Igen puritán, vagy inkább egyszerű ételek ezek, ezért is szeretem őket annyira.

Mindössze két fogásból áll, az első a borleves, a második pedig a mititei (ejtsed: mitité) tormával és foszlós házikaláccsal. (Hogy a desszert gyanánt fogyasztott mézeskrémes honnan való, azt nem tudom.)

A borleves egy gyengébb forralt bornak felel meg, mindig kizárólag fehérborból, benne csorgatott tojássárgája, a mititei pedig nem más, mint egyfajta kicsi kolbászka (darált marha és disznóhús, hagyma, fűszerek, összegyúrva, megformázva, és sütőben kisütve).

Gyerekként nagyon szerettem a tányérba kimért gőzölgő borleves fölé hajolni, mert ahogy a bor gőzét beszippantottam, mindig ellenállhatatlan köhögés tört rám. Azok voltak a szép karácsonyok.

(Szarvas György)

Titkolózás és a megfürdött pulyka

A mi családunkban a december 24-i menü majdhogynem ezer éve változatlan, és inkább korai vacsora szokott lenni, semmint még ebéd. Talán a karácsonynak ez a pontja a legmeghittebb. Különösen az idei év után várom ezt a pillanatot. Tudom, végre lesz valami, ami biztos és kiszámítható menetrend szerint történik majd.

Első fogás egy könnyű gesztenyeleves, amit vagy 10-15 éve jómagam készítek. Receptem szupertitkos, még édesanyámnak sem adtam át a tudást. Annyit mindenki tudhat róla, nem nagy ördöngösség, cserébe csodás indítása az ételsornak.

A tavalyi karácsonyi vacsora főszereplője    Fotó: Valkai Nikoletta

A főételünk is már hagyománnyá vált, leginkább anyai reszort: egészben sült, rozmaringos-gombás töltött pulyka lesz most is a következő kötelező elem. Egyébként a 3-4 kilós szárnyas méltó módon várja a sorát és sorsát. Míg a sütőbe nem kerül 24-én délelőtt, egy egész éjszakán keresztül ázik egy hatalmas sós vízzel teli edényben. (Furcsának tűnhet az eljárás, de a sóoldattól elképesztően puha lesz a húsa, érdemes egyszer kipróbálni!) Hogy szerencsét is hozzon a következő év, néhány patkó rántott hal is szorul a pulyka mellé.

Bár minden egyes karácsonyi vacsoránál megfogadjuk, majonézes krumplit nem csak ilyenkor fogunk enni, valahogy mégis kizárólag ebben a három napban fordul elő köretként – szoros barátságban a kukoricasalátával.

Az ünnepi kajakómára végül bejglivel (diós, mákos-narancsos és gesztenyés-meggyes) teszünk rá még egy lapáttal. Ezt is persze mi készítjük, köztük egy tepsi gluténmenteset.

Mindezek után kezdődhet a 1-2 órán át tartó ajándékbontás!

(Valkai Nikoletta)

Flambírozott zsinór és angyalkás bejglitorta

Tizenöt éves voltam, amikor anyukám meghalt és így rám maradt a karácsonyi vacsora elkészítése. Valahogy azt éreztem, tovább kell vinnem Anyuci ízeit, és bár egész életemben utáltam a halat (főleg, amikor lavórban kellett fürdenem, mert elfoglalta a kádat), azért megcsináltam a halászlét és a rántott pontyot is. Anyuci mindig sütött pulykát is, így ezt is próbáltam leutánozni, már csak azért is, mert azt legalább én is megettem, és voltaképpen ez a jelenkori menünk alapja is. A bejglivel voltam a legnagyobb gondban, mert amikor a recept szerint elkészítettem, éreztem, hogy nem sikerült a tészta, így hát becsöngettem a szomszéd Irma nénihez, javítsa fel. Elmondta, mit ronthattam el, átgyúrta és nekem azóta a kezemben van az igazán jó tészta állaga, ami kellően ruganyos és puha, és amit persze szinte mindig kirepeszt a túlzott mértékű töltelék.

Bejglitorta     Fotó: Vidacs Éva

Jó ideje magam is anyuka vagyok, méghozzá épp pár nappal karácsony előtt lettem az, így az első ünnepünk a kórházban telt, kettesben. Vittem egy csomó könyvet, de egy sort se olvastam, hol a kisfiamat néztem, hol a szakadó hóesést - életem egyik legszebb és legbékésebb karácsonya volt.

A következő évben már hónapokkal előbb elkezdtem azon gondolkodni, mi lesz a mi családunk menüje. Aminek az ízei, illatai jönnek velünk, ami a gyerekemnek mindig a karácsonyt jelenti majd. A halászlé miattam nem jöhetett szóba, a borleves a gyerek miatt, de mivel szerette a kukoricát, készítettem egy kukorica krémlevest - ami azt hiszem, a világon egyedül nálunk ünnepi fogás, mi viszont imádjuk azóta is. Főételként a pulyka adott volt, de azt találtam ki, gyümölccsel fogom elkészíteni, hogy az alig egyéves tudjon enni valami édes kis pürét is. Így született meg a mi részben friss, részben aszalt gyümölcsökkel együtt sülő, baconnel borított, rozmaringgal és fokhagymával spékelt pulykamellünk - ugyanis családunk a nagy madár egyéb darabjait nem kedveli. Hozzá krumplipüré és párolt káposzta is jár, persze. Amikor a gyerekem már nagyobb volt, egyszer azt gondoltam, flambírozom a húst... Nos apuka jó reflexeinek köszönhetően - amivel lerúgta a lángoló edényt a földre -, megúsztuk az esetet és csak a robotgép elszenesedett zsinórja emlékeztet minket arra a szentestére...

Bár a bejglinek szemernyi helye se marad egy ilyen menü után, azért mi mindig betolunk jó néhány szeletet. Az elmúlt két évben angyalkával díszített bejglitortát készítek, mert sosem tudom eldönteni, a mákos, vagy a diós bejglit szeretem-e jobban, így viszont egyszerre élvezhetem mindkettőt. Voltaképpen ennyi engedményt tett a gyerkőcöm, aki minden évben maximálisan ragaszkodik a megszokott ízekhez és illatokhoz, ami neki a karácsonyt jelenti. De ezt akartam, nem?

(Vidacs Éva)

Pisztráng és kalács

A karácsony nekem mindig egy több napos program, amelybe nyilvánvalóan jócskán belekavar az idei zavaros koronavírusos év, így szinte teljesen kimarad az egyébként kötelező rokonlátogatás – ez utóbbi a járvány talán legfájóbb pontja számomra.

Nálunk 24-én jön a „Jézuska”, az ajándékbontogatást és a közös filmezést azonban egy minden évben fenomenálisan sikerülő karácsonyi vacsora előz meg.

Az előétel tokaji borkrémleves, amelyet anyukám néhány évvel ezelőtt hozott be a menübe, ám az egyértelműen pozitív családi visszajelzések miatt visszatérő vendéggé vált.

A második fogást idén egész pisztrángok fogják jelenteni, ehhez saláták és krokett társul majd, valamint az évek óta újból és újból visszatérő különleges mandulás szósz, amely lassan 10-15 éve elengedhetetlen része az ünnepnek.

A sütemények egy része már elkészült       Forrás: Életforma/Kollár Dóri

Szintén családi sajátosság, hogy a bejgli nem túlságosan gyakori vendég a karácsonyi süteményeink közt – az édességek fénypontját anyukám különleges szász karácsonyi kalácsa jelenti, amely nélkül egyszerűen nincsen karácsony. A már hagyománnyá vált gyümölcsös-magvas kalács azonban nem minden, hiszen megsült már az isler, linzer és mézeskalács is.

A karácsony tehát több napos program, így másnapra is jut a menüből – húsleves és aszalt szilvával töltött pulyka kerül az asztalra 25-én, tovább folytatva a fenséges ünnepi menük sorát.

(Kollár Dóri)


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.