A szálláshelyek tehát akkor fognak egészségesebb ételeket kínálni a kis vendégeiknek, ha a családok részéről is megjelenik az igény.
Az egészséges táplálkozás pedig fontos, mert szinten tartja a gyermek energiáját, élesíti az elméjüket, sőt még a hangulatukra is kihat. A reklámok és az egyéb külső hatások, amik az egészségtelen ételeket helyezik előtérbe szinte ellehetetlenítik a gyerek egészséges táplálását, van azonban néhány lépés, amivel becsempészhetjük az egészséges ételeket anélkül, hogy az étkezések háborúba torkollnának.
A gyerekeknél az utánzási hajlam nagyon erős, ezért fontos, hogy mi szülők példaként szolgáljunk a gyerekek számára.
Néhány tipp:
Rendszeres családi étkezések: A tudat, hogy a vacsora nagyjából ugyanabban az időben van minden este és, hogy az egész család együtt ül az asztalnál serkenti az étvágyat. A reggeli a másik olyan étkezés, ahol mindig együtt lehet a család, főként mivel azok a gyereket, akik reggeliznek otthon jobban teljesítenek az iskolában.
Főzzünk többet otthon: Az otthon készített ételek egészségesebbek és jó példát állítanak a gyerekek elé. Az éttermi étkezéseket tartogassuk inkább ünnepnapokra.
Vonjuk be a gyerkőcöket: A gyerekek élvezik, ha segíthetnek a felnőtteknek az élelmiszer-vásárlásban, az uzsonna doboz bepakolásában, és a vacsora készítésében. Ez arra is lehetőséget ad, hogy megtanítsuk a gyerekeknek az egyes ételek tápanyag értékét.
Egészséges nassokat az üres kalóriák helyett: Mindig legyen otthon sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű nasi és egészséges italok (víz, natúr gyümölcslé). Ha ezek kerülnek előtérbe hozzászoknak és ezekért nyúlnak, nem a sütikért, chipszekért és szénsavas üdítőkért.
Étel adag: Ne erőszakoskodjunk a gyerekkel, hogy egyen meg mindent, és soha ne használjuk az ételt büntetésre vagy "megvesztegetésre".
Vegyük rá a gyereket, hogy többféle ételt is megegyen:
Csak akkor kínáljuk meg új étellel, amikor nagyon éhes és kipihent a gyerek
Egyszerre csak egyféle új ételt adjunk neki
Élményként, játékként szolgáljuk fel az ételt vagy vágjuk játékos alakzatokra
Kedvenc ételekkel együtt tálaljuk az új ételt
Együnk együtt a gyerekkel az új ételből, mert a gyerek szeret utánozni
Vegyük rá, hogy segítsen előkészíteni az ételt
Ne igyon sokat evés előtt, mert a gyomra folyadékkal lesz tele
Szorítsuk le a nassolást napi két alkalomra
Tegyük szórakoztatóvá az étkezéseket:
Egy teli tál teljes kiőrlésű gabona tetejére tegyünk egy mosolygós arcot: banán szeleteket szemként, mazsolát orrként, barack vagy alma szeletet szájként.
Alkossunk egy étel képösszeállítást: A brokkoli legyen a fa, a répa és zeller legyenek a virágok, a karfiol a felhők, és a sütőtök a nap. Ezután együk meg a mesterművet.
Menjünk el vásárolni a gyerekekkel, mutassuk meg nekik a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és engedjük, hogy válasszanak olyat, amit még nem próbáltak.
Próbáljuk ki a házilag aprított gyümölcspépeket uzsonnára.
A gyerekek imádják a "gumimacis tortát" ezt kihasználva csináljunk eper vagy málna pudingot friss gyümölcsből és pudingporból, tegyünk egész málna- vagy eperszemeket és piros zselatint a tetejére, még cukor sem kell bele, de a gyerek mégis önként és dalolva megeszi majd.
A levesbe, pörköltbe, szószokba rakjunk több zöldséget.
A friss, mosott gyümölcsök legyenek elérhető helyen: alma, körte, banán, szőlő, füge, sárgarépa, zeller szár.