Böjtölni már évszázadokkal ezelőtt is böjtöltek az emberek - persze elsősorban a vallás parancsai miatt, de hányszor kiderül, hogy a régi szokások igazi mozgatórugója az egészség!
Őszintén szólva engem is elkapott a méregtelenítési láz. Olvasgattam, utána néztem, végül dietetikus tanácsát kértem, hogyan is fogjak hozzá a léböjtkúrához.
Azt ajánlotta, ne kezdjem rögtön az egy hetessel, először 3 nap is elég, fő a fokozatosság. És ezt sem lehet rákészülés nélkül. A böjt előtti napokban este 6 után nem ajánlott már enni, csak teát vagy gyümölcslevet szopogatni, és csökkenteni kell a húsfogyasztást. Így könnyebb lesz az átállás.
Méregteleníteni olyan időszakban is lehet, amikor az ember dolgozik, csak akkor kicsit egyszerűsíteni kell a dolgon. Például az erdei túra sajnos kimarad a napjainkból, de aktivitása igenis szükség van! Naponta fél óra séta vagy torna hozzátartozik a kúrához.
Első nap
Sok sok folyadék - ez a lényeg! Muszáj meginni naponta minimum két liter, de inkább három liter folyadékot, ami lehet zöld tea, másféle gyógytea, szénsavmentes ásványvíz vagy facsart gyümölcslé.
Reggeli: tea, reszelt, vagy passzírozott gyümölcs a fokozatosság híveinek, gyümölcs frissen préselt leve a merészebbeknek
Ebéd: Répa, alma és cirom préselt leve. (Kipróbáltam, és ez a legfinomabb a házilag előállítható zöldséges levek közül!)
Vacsora: Csalántea, ananászlé frissen préselve.
Második nap
Továbbra is kötelező a napi 2.5-3 liternyi folyadékbevitel. A legjobb két óránkét inni.
Reggeli: vesetisztító gyógytea, sárgabarack és alma turmixolva, csipetnyi szerecsndióval ízesítve. Mivel ebben az évszakban még nincs kéznél sárgabarack, helyettesíthető import ananásszal, banánnal.
Ebéd: Főtt zöldségek leve vagy összeturmixolt zöldségleves. Ne sózzuk meg a levest! Viszont rakhatunk bele ún. natúr vegetát, ami só nélkül készült, szárított zöldségekből. Különlegesen gazdag ízt ad, bio boltban kapható.
Ezen kívül bármilyen fűszer jöhet, személy szerint a bazsalikomot ajánlanám. És szerintem az is sokat dob az ilyen leves ízén, hogy először paradicsomot teszek a forró vízbe, majd mikor az kiadta az ízeit, akkor jöhet a többi zöldség.
Vacsora: Káposztás sárgarépalé (káposztalé, sárgarépalé, zellerlé összeturmixolva), zöldtea
Harmadik nap:
Reggeli: Almaturmix ribizkével, mentával: az almát és ribizlit kis vízben pároljuk 10 percig, aztán turmixoljuk össze. Ízesítsük mézzel és citromlével, citrommal és apróra vágott mentával fogyasztjuk. Ebben az évszakban inkább import epret találni, az is megteszi.
Ebéd: a tegnapról ismert zöldségleves
Vacsora: Narancsos-szilvás ital (préselt szilva, narancslé, őrölt fahéj), tisztító tea (csalánlevél, zsurló, Gyermekláncfű)
Negyedik nap:
A böjt törése. Ezen a napon arra kell figyelni, nehogy minden átmenet nélkül vessük magunkat a nehéz ételek élvezetébe. Inkább legyen a menü főzelék, hal, joghurt, rozskenyér, levesek.