Milyen veszélyekkel kell tehát szembenéznünk, amikor a következő adag süteményt tüntetjük el a tányérunkról, vagy amikor kibontjuk az esti nasi elmaradhatatlan tartozékát, a gumicukrot/édes kekszet?
Cukorbetegség. Az egész világon több millióan szenvednek a diabétesz által okozott tünetektől és következményektől, mint amilyen a látásromlás, a magas vérnyomás, idegrendszeri szövődmények, és még hosszan sorolhatnánk a negatív hatásokat, amelyek mind megnehezítik a betegek életét.
Elhízás. Ez talán a diabétesz mellett a legismertebb következménye a túlzott cukorfogyasztásnak. És most ne nyugodjon meg, arra gondolva, hogy Ön aztán biztosan nem viszi túlzásba a nyalakodást. Dehogynem! Az a cukor ugyanis, amely az asztalunkra kerül, és amellyel ízesítünk annyi ételt és italt, eleve túlságosan magas cukortartalmú, amire a szervezet egyáltalán nincs felkészülve. A gyártás során gyakorlatilag minden hasznos anyagot kivonnak belőle, csak a kalória marad.
Az elhízással függ össze a szívinfarktusveszély is, amelyet egyrészt a zsír, másrészt a magas vércukorszint is előidézhet.
Trombózis. Ha a vérben túl sok cukor van, az elősegíti a vérlemezkék összetapadását, amelyekből pedig rögök jönnek létre. Ebből pedig nagyon komoly baj lehet, akár végtagvesztéssel is járhat.
A cukrot a rákkal is többször összefüggésbe hozták, de a mai napig nem született arról egységes vélemény, hogy rákkeltő anyagnak számít-e.
Az édesség ráadásul fáradékonyságot is okoz! Ilyenkor felszaporodik a vérben a pirosszőlősav, amely a kimerültség érzete mellett folytonos szorongást is előidéz.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Szabó Fruzsina