Ilyenkor télen ugyanis hajlamosak vagyunk arra, hogy egy kis nassolnivaló sütemény vagy csoki mellett egész hétvégén az ágyban pihenjünk. Nem is lenne ezzel semmi baj, de a mozgásszegény életmód és a vitaminszegény étrend bizony megviseli a szervezetet, amelynek immunrendszere ilyenkor egyébként is sokkal jobban ki van téve a vírusok támadásának.
Úgyhogy készüljünk fel!
De mivel? A szokásos C-vitamin mellett érdemes ilyenkor több gyümölcsöt enni, de ha már unjuk a citrusféléket, akkor választhatunk más vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget is! A ritkábban fogyasztott C-vitamin-hordozókból válogattunk!
Csipkebogyó tea: sajnos igen ritkán kerül a családok asztalára a csipkebogyóból készült tea, pedig a népi gyógyászatnak ez az egyik legrégebben ismert gyógynövénye. Ugyanis javítja az emésztést, de leginkább igen magas C-vitamin tartalmáról ismert, amellyel nem csak a meghűléses tünetek kezelésében és a komolyabb betegség elkerülésében segít, hiszen megtámogatja a védekező rendszert, hanem többek közt erősíti a vérerek falát és szilárdítja a kötőszövetet is.
A legjobb, ha teát készítünk a csipkebogyóból, amelyet tényleg bármilyen bioboltban megvásárolhatunk. A tea tartalmazza ugyanis a legtöbb C-vitamint, de ha a családunk nem szereti a forró italokat, akkor készíthetünk belőle dzsemet vagy szörpöt is, igaz, ezek kicsit több munkával járnak. Ha mégis a tea mellett maradunk, akkor nem feltétlenül kell a szokásos módon leforrázni a csipkebogyót! Választhatjuk azt a megoldást is, amelyet a gyógynövényekkel foglalkozó szakértők egy része ajánl: öntsük le hideg vízzel a bogyókat, majd hagyjuk úgy 12 órára. Ha eltelt ez az idő, kicsit melegítsük fel. Így oldódik ki belőlük a legtöbb vitamin és ásványi anyag.
Még a csipkebogyónál is kevésbé ismerik a homoktövist, pedig több ezer éve használják egyes betegségek gyógyítására, C-vitamin tartalma kifejezetten magas, tízszerese a citromának, de a kivinél, a galagonyánál, a narancsnál és az epernél is több vitamint foglalnak magukban ezek az apró bogyók. Ugyanakkor E-, B- és A-vitaminnal is gazdagíthatjuk szervezetünket, ha homoktövist fogyasztunk.
Fogyasszunk, de hogyan? Ebből is készíthetünk teát, de sokan inkább tabletta vagy cseppek formájában szedik be. A homoktövis olajat azonban azok ne használják, akiknek gondjuk van az epehólyagukkal vagy hasnyálmirigyükkel.
Egy másik csodaszer, a Lapacho-tea Dél-Amerikában ismert. Nem más, mint a többek között Lapacho néven ismert fa kérge, melyet apróra reszelnek, és teaként fogyasztják. Nem véletlenül, ugyanis a rengeteg vitamin és ásványi anyag (például kalcium, magnézium, vas, kálium, nikkel stb.) található benne. Rengeteg betegségre használják, ugyanis gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása ismert, de ami talán még fontosabb, kutatások szerint gátolja a daganatsejtek növekedését is.
És miért pont télen kellene használnunk? Mert a Lapacho stimulálja az immunrendszert, segíti a szervezetet a baktériumok, vírusok, káros gombák legyőzésében. Ezért azoknak, akiknek immunrendszere legyengült valamilyen betegség miatt, esetleg kemoterápia hatására, kifejezetten jó szolgálatot tehet e távoli növény.
A keverékből egy púpos evőkanálnyit kell hozzáadni egy liter forró vízhez, öt percig főzzük, majd negyedóráig hagyjuk lefedve állni. Ha kúraszerűen isszuk, akkor napi egy-másfél liter az ideális adag, de hat hét után tartsunk egy hónap szünetet!
Úgyhogy itt az idő, kezdjük el a védekezést már most! Ezekkel a kevésbé ismert növényekkel nemcsak immunrendszerünket erősíthetjük, hanem egészen új, különleges ízeket ismerhetünk meg!
Sz. F.