Immunerősítés a csecsemőknél
Mit tehetünk tél végén a babák védekező-rendszerének erősítéséért?
•1. Beteg ember ne tartózkodjon a baba környezetében, kerüljük a rokonlátogatást!
•2. Szoptassunk!
Az anyatej tökéletes. Amíg a babánkat szoptatjuk, addig szervezetét védik az anyatejben levő immunanyagok. Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így ebben az időszakban kell a legkevésbé tartanunk a különböző fertőzéses megbetegedésektől. Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha tél végén, tavasz elején tervezzük a szoptatás befejezését, akkor ezt érdemes pár hónappal elhalasztani.
Ha nincs anyatej, pótoljuk!
Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt kapjon tápszert a pici, mivel a tápszer összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez.
Bizonyos tápszerek már tartalmaznak immunerősítő anyagokat, melyek az anyatejhez hasonlóan belülről erősítik a baba immunrendszerét. A tehéntej nem babáknak való, kimondottan káros, egy éves kor alatt szigorúan tilos ezzel kínálni a csecsemőt! Az anyatej és a tápszer ásványi anyag, vitamin és (bizonyos tápszerek esetében) rost tartalma szinte teljesen hasonló. A tehéntej magas fehérje- és ásványi anyag tartalma ugyanis megterheli a baba emésztőrendszerét és veséjét.
- Vitamindús zöldségek és gyümölcsök
Hat hónapos korban elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe - ezt nevezzük „hozzátáplálásnak". A gyümölcsöket és a főzeléket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan növelve az adagot. Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük értékét.
Érdemes kipróbálni a C-vitamin hozzáadásával készült gyümölcspüréket, melyek a gyümölcs pürésítésének köszönhetően eleve koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat.
•· Alma: C-vitamin tartalma (5 mg/100 g) főként a héjban található meg, ezért, érdemes ezt is belereszelni, beledarálni az ételébe.
•· Sütőtök: még mindig kapható a polcokon, érdemes lefagyasztani is későbbre. Béta-karotin (A-vitamin előanyag) tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma (25 mg/100 g) igen jelentős. Ezek együttesen erősítik a baba védekező rendszerét.
Mit ehet a kisbaba a Húsvéti menüből?
Hagyományos húsvéti menü (sós főtt sonka, tojás, retek, sütemények, stb.) nem az 1 évnél fiatalabb kisbabáknak való.
•· Tojás: sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak 1 éves kor után adjuk.
•· Sonka: A hagyományos húsvéti sonka a kisbabának túl sós és nehéz. Ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült sonkát adni. Így ő is részt vesz az ünnepi reggelin.
•· Retek, zöldségfélék: A retek magas illóolaj tartalmának köszönhetően 1 éves kor alatt nem ajánlott. Helyette kínáljuk paradicsommal, uborkával.
•· Édességek: Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni. Helyette adhatunk tejpépet (tejbegrízhez hasonló különböző gyümölcsös ízekben).
Babaétrend 6-12 hónapos korban
Az étkezések gyakorisága az életkor növekedésével csökken, azaz a napi 6-7 étkezés a nyolcadik-kilencedik hónapra lecsökken 5 étkezésre, az étkezésenként elfogyasztott mennyiségek viszont folyamatosan növekednek, 50 ml-ről 250 ml-re. A babának egy éves korig minimum 5-8 dl anyatejre van naponta szüksége. 6 hónapos korban még nem adhatunk semmit a picinek a hagyományos húsvéti ételekből, azonban 9 hónapos kortól már őt is megkínálhatjuk a húsvéti menüből.