Ehhez persze gondosan kialakított heti étrendet ajánlott összeállítani, figyelembe véve azt is, hogy más és más mennyiségű "vitaminbombákat" igényelnek a kisgyermekek, és megint mást a stresszesebb életvitelű felnőttek.
Erőnk és egészségünk tökéletesítéséhez
a tavaszi hónapok szezonális gyümölcsei, zöldségei sokféle hasznos dolgot kínálnak. A tavasz derekán már érik a hazai eper, májusban megjelenik a korai cseresznye, valamint a zöldségek sztárja, a spárga, de már zöld- és cukorborsó, új metélőhagyma és sárgarépa is kapható.
A cseresznyéről tudni kell, hogy nemcsak a szervezet télen megfogyatkozott B-vitaminjainak a pótlására kiváló, hanem kálium-, folsav- és magnéziumtartalma révén hatékony szerepet vállal a vízhajtásban, a csontozat, a fogak és az idegrendszer erősítésében is. Hasonlóan gazdag tavaszi vitaminforrás a földieper, amelynek B2-vitaminja mellett jelentős a C-vitamin-tartalma is. Ezek a gyümölcsök nyersen, levesként, mártásként húsok kísérőjeként, desszertként, sütemények töltelékeként is egyaránt finomak, jó tehát ha minél gyakrabban kerülnek az asztalra.
A tavaszi hónapok zöldség slágerei
között az új metélőhagyma, a retek, az új karalábé és a spárga vezeti a listát. A sok C- és E-vitamint, valamint a szabad gyököket lekötő béta-karotint, káliumot, idegerősítő magnéziumot és a vérképzést segítő vasat tartalmazó metélőhagymát nemcsak önmagában, hanem például túrókrémbe, sajtkrémbe keverve is fogyaszthatjuk, a salátákat pedig kifejezetten feldobja, ízesebbé teszi, mint ahogyan a húsok töltelékét is. Más ételelemek kísérőjeként ugyanis még kellemesebb az íze, kevésbé érezhető a csípőssége, ami igen hasznos, csíraölő kéntartalmú vegyületeinek köszönhető.
És itt van persze a már említett tavaszi zöldség-vitaminbombák sorában a ma már szerencsére nem csak az ínyencek körében kedvelt spárga, ami nagy mennyiségben kínálja C- és E-vitamin-készletét, vízhajtást serkentő káliumát, valamint a szervezet sejtképzésében és a vér oxigénellátásában kiemelt szerepet játszó folsavat és szelént. Ennek a közel négyezer év óta fogyasztott értékes, magas tápértékű növénynek - amelyet nálunk csírágnak vagy nyúlárnyéknak is neveznek - a szezonja áprilisban kezdődik, és júliusig tart. Érdemes hát ezt az időszakot kihasználni, és a spárgát zöld és fehér változatában akár önálló fogásként, például sajttal, sonkával elkészítve, salátaként, levesként vagy csak néhány perc alatt roppanósra párolva húsok köreteként beiktatni a tavaszi ételsorba.
Mindezek mellett
ne feledkezzünk el az egész évben elérhető déligyümölcsökről: a vitamindús citrusfélékről, az ananászról, a banánról, a kiviről, és persze a káposztafélékről se, meg a különféle színű, ízű, levelű és formájú salátákról, s nem utolsósorban a paprikáról, paradicsomról, parajról se, amelyek mind kitűnő természetes vitaminlelőhelyek, s fogyasztásuk szintén elengedhetetlen a szervezet tavaszi vitaminfeltöltésében.
Arra viszont figyeljünk, hogy a vitaminok között vannak olyanok, amelyek zsírban oldódóak, így hasznosulásukhoz kevéske növényi olajra, vajra is szükség van.
Szilágyi Eta
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.