Kívül-belül zöld
A háztartási gépek tervezésekor kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés szempontjainak figyelembevétele. Alig másfél évtized alatt például több mint 40 százalékkal csökkent a Miele mosógépek vízfogyasztása, közel 30 százalékkal lett kisebb az energiaigényük, s az összes alkotóelem több mint 85 százalékát kitevő fém alkatrészek újrahasznosíthatók. A gyártás során – az elektronikát és a motorokat a cég a saját üzemeiben állítja elő – szintén odafigyelnek a zöldszempontokra: a kapacitás 5,5 százalékkal nőtt, az energiafelhasználás viszont 8 százalékkal csökkent. A beszállítóktól is megkövetelik a környezetkímélő technológiák alkalmazását. A 87 százalékkal több termékhez pedig mindössze 6,5 százalékkal több csomagolóanyagot használnak fel.
Dizájndíjas eszköztartók
A kis konyhák nagy problémája a tárolás. A Brabantia Termék Design-díjas elemes eszköztartóját viszont épp a rendszerezésre alkották. A tálcák négyféle méretben kaphatók, így különböző méretű konyhafiókokhoz, polcokhoz alkalmazhatók, sőt a stílusos elemeket összeállítva, szervírozáshoz is használhatók. A fülén és az alján csúszásgátló van, így kényelmes a fogása, illetve nem karcolja a bútort. Korróziómentes anyagokból készült, a formái lekerekítettek, könnyen és egyszerűen tisztítható. A termékre tízéves garanciát nyújt a cég.
Minden cseppje kincs!
Mindössze hat liter vizet használ és akár tizenhárom teríték is elmosogatható a szabadon álló és beépíthető kivitelben is kapható mosogatógéppel, amely a 6. érzék technológiának köszönhetően energia- és időfelhasználásban is 50 százalékos megtakarítást ígér. A Green Generation Whirlpool készülék pénztárca- és környezetkímélő felső kosara állítható és kivehető, és különválasztható az alsó vagy felső kosaras mosogatás. A 6. érzék az edények szennyezettségéhez igazítja az erőforrásokat, így optimális energia- és vízfelhasználással működik. Az energiatakarékos és edénykímélő AquaSteam program a forró gőz erejét használja fel az edények tisztítására. A felhasználó biztonságát és kényelmét szolgálja az 1–24 órás indításkésleltetés, a hat különböző – köztük a szupercsendes éjszakai – program, az antibakteriális vízszűrő berendezés és a belső vízfolyás elleni elektronikus védelem.
Spórolós és elegáns
A csaptelepek átlagos vízfogyasztása percenként 10-15 liter, de vannak olyanok, amelyek csak 5 litert fogyasztanak. A Hansgrohe Crometta 85 családjához tartozó kézi zuhanyok például 9 literrel „üzemelnek”, de a rendkívül takarékos Crometta 85 EcoSmart csak 6 liter vizet fogyaszt percenként, vagyis egy átlagos kézi zuhanyhoz képest akár 63 százalékkal kevesebb vizet használ. A gyártó évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít a víztakarékosságra, és folyamatos fejlesztései révén elérte, hogy minden terméke kivétel nélkül zöld. A takarékos funkció beépítése a felhasználói komfortérzetet nem befolyásolja: a vízsugár erőssége kismértékben sem csökken, a folyó víz mennyisége többnek tűnik, a dúsítás miatt tapintásra lágyabb hatású. A vízátfolyást szabályozó eszköz – amely az összes Hansgrohe csaptelepben megtalálható – önmagában is megvásárolható, kompatibilis más gyártók csaptelepeivel, cseréje is egyszerű.
Elrontani sem lehet
A gőzben párolt ételek vitathatatlanul egészségesebbek, mint a más eljárással készült fogások, mert sokkal többet őriznek meg a bennük lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és eredeti ízükből. Elkészítésük is gazdaságosabb: kevesebb energia kell hozzá, mint a főzéshez vagy sütéshez. Sokan mégis idegenkednek ettől az ízvilágtól, amely a diétás étkezéseknek is az alapja. A Bauknecht kombi gőzpárolója ezt igyekszik kiküszöbölni: bár a benne készült ételek döntően párolódnak, a készülék hátsó falán lévő fűtőszálak révén kívül ropogósra is süthetők, míg belsejük tápanyagokban és vitaminokban gazdag marad. Miután a pároláshoz só vagy zsiradék is kevésbé kell, mint a hagyományos sütéshez, érezhetőbb a zöldségek, húsok eredeti, természetes íze, sőt színük is jobban megmarad. A gőzben párolt tészta sosem túlfőtt vagy ragacsos, a húsok nem száradnak ki, így szaftosabbak lesznek. A párás közegben a zöldségek ropogósak, frissebbek maradnak.
Frissesség és kényelem
A hűtő-, a mosógép, a sütő és a porszívó robot egyetlen intelligens hálózaton keresztül kezelhető a Smart Grid, Smart Diagnosis™, Smart Access, Smart Adapt és Food Management technológiák alkalmazásával. Ezek az innovációk az LG korábbi technológiáival kombinálva időt, költséget és energiát takarítanak meg, ezáltal javítják a fogyasztók életminőségét. A gyártó innovatív InfraGrill™ technológiájú dupla sütőjével például alacsonyabb energiaköltséggel gyorsabb, ízletesebb étel készülhet. A 15 centi magas, ergonomikus felső rész rugalmassá teszi a sütőt: a 19 literes kapacitással nagy fogások gond nélküli elkészítésére is alkalmas lesz. A franciaajtós hűtőszekrényt Slim SpacePlus™ Ice System fagyasztórendszerrel látták el, miáltal nagyobb helyet kínál az ajtóban, így a legnagyobb polchellyel büszkélkedhet az egész iparágban. A Converta™ fiók pedig azt teszi lehetővé, hogy a felső fagyasztófiókot hagyományos hűtőfiókká alakítsák, ha ott lenne szükség több helyre, lineáris kompresszortechnológiája pedig arról gondoskodik, hogy a készülék a lehető legenergiatakarékosabban működjék.
Négy ajtó mögé zárt hideg
Akár 50 százalékkal kevesebb energiafelhasználás mellett őrzi meg az ételek frissességét az egyszerre funkcionális és környezetbarát, négyajtós kivitelezésű Hotpoint-Ariston Quadrio. Két felső ajtaja egymástól függetlenül nyitható, így a legtöbbször elegendő csak az egyiket használni, hogy a lehető legkevesebb hideg levegő távozzon a hűtőtérből. A fagyasztórészben a jobb tárolási képesség miatt két nagy fiók van. A készülék kialakítása lehetővé teszi, hogy a fagyasztótér gyorsan visszanyerje belső hőmérsékletét. Az ételek frissen tartásáért a hűtő antibakteriális bevonata, a beépített szagelszívó szűrői mellett a Super Cool gyorshűtés és a Super Freeze gyorsfagyasztás funkció felelős. Ha a hűtő ajtaja véletlenül nyitva marad, akkor hangjelzést ad.
Egész nap
Nisi Magnoni tervezte az Allday elenvezésű radiátort, amely energiatakarékosan fűt, tárolóként is funkcionál, és vidámmá teszi a helyiséget. A Brandoni projektjének az volt a célja, hogy „emberi” radiátor készüljön, amely nem csupán funkcionális eszköz. A tervező olyan tárgyat álmodott meg, amely nem pusztán fűtőtest, hanem kiegészítő bútor is, amelynek egész nap van jelentősége. A lyukakba mágneses tűket szúrtak: ezek igény szerint lehetnek akasztók, amelyekre ruhákat, biciklisisakot vagy szobaillatosítót is akaszthatunk, de akár a kulcsnak is lehet itt a helye, vagy cetliket szúrhatunk fel, hogy ne felejtsük el, mit kell vásárolni.
A cikk a Konyha&Fürdő 2012/tavaszi számában jelent meg.