A kutatásból a következő érdekes és tanulságos "eredmények" születtek:
- A magyarok is úgy gondolják, hogy a közösen eltöltött étkezések jó hatással vannak az emberek életére. Azok, akik rendszeresen együtt étkeznek, többet beszélgetnek, jobbak az étkezési szokásaik, és a kapcsolataik is jobban működnek. Akik magasabb szintű jólétben élnek úgy tartják, hogy a rendszeres közös étkezések hatására az emberek barátságosabbak lesznek.
- Kiderült, hogy minden 10. magyar nem beszélget a közös étkezések alatt. A legnépszerűbb téma a család, de az aktív emberek szívesen beszélgetnek a munkáról is. A magyarok túlnyomórészt a gyermekek problémáiról beszélgetnek, míg a napi hírek, a szabadság, a vallás, az ételek és a főzés kevéssé kerülnek szóba.
- Úgy látjuk, a rendszeres közös étkezések hozzájárulnak a gyermekeik jólétéhez. Leginkább azok értenek ezzel egyet, akik rendszeresen a családjukkal együtt étkeznek, és azok, akik magasabb szintű jólétben élnek. Azok a gyermekek, akik rendszeresen a családjukkal étkeznek: boldogabbak, hajlamosabbak egészségesebben étkezni, kulturáltabban viselkednek, jobb beszédkészséggel bírnak, egészségesebbek, magabiztosabbak és jobban teljesítenek az iskolában is.
- A kutatás megállapította, hogy a beszélgetés és az étel élvezete nem annyira jellemző, mint ahogy lennie kellene egy ideális étkezésnél. A televíziózás manapság sokkal jellemzőbb, az a korábbi években volt.
- Az ételek elkészítése általában 45 percet vesz igénybe, míg az elfogyasztásuk sokkal gyorsabban történik.
- Mi még nem készültünk fel arra, hogy jelentős lépéseket tegyünk a több közös étkezés érdekében. Azok a nők, akik főznek arra törekednek, hogy mindenki ízlésének megfeleljenek. Azonban akik nem főznek, úgy tartják, hogy a közös étkezések kulcsa a szervezés.
Elgondolkoztató információk...
Forrás: Próbakő Kommunikáció