- Bemelegítésként tisztázzuk a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.
- Nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába: a törvény szerint csakis a skót földön desztillált, és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el a megtisztelő megnevezést. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek nyújtottak otthont. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.
- A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.
- Az üvegen feltüntetett whisky kora mindig a legfiatalabb whiskyét jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban. Az ital a borral ellentétben palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.
Hoppá! Ezt választották a világ legszebb országánakTalán nem meglepő, hogy mesésen zordon tájaival, képtelen zöldjeivel és sejtelmes legendáival Skócia végzett az első helyen a Rough Guides utazási portál olvasói körében indított szavazáson. A világ legszebb országa toplista nyertese pompás úti cél, ezért érdemes már most megtervezni az őszi vakációt, és meghódítani az érintetlen természet és a kísértetkastélyok földjét.
- Az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába: az érlelés alatt a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít mennyiségéből. Ez az Angel’s share, vagyis az Angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.
- A fertőzésektől is megóv: egy kutatásban különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat helyeztek el alkoholos italokban, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozótartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért bakteriális megbetegedések esetén orvosunk véleményét is kérjük ki, mielőtt intenzív whisky kúrába kezdünk…
- Jockey Ewing és még a klasszikus hollywoodi sztárok is rosszul itták a whiskyt! Ugyanis az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja: széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.
- Lassan a jéggel! A jégkocka amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kifejezetten kiemelhetjük az ízeket.
- Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona: az ország 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak. Azért a hazaiaknak is marad valami: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból minden pillanatban három kortynyi fogy.
- Legalább olyan pompás kiegészítője az életeknek, mint a bor. Ha igazán gourmet élményre vágyunk, húsok, steakek és street food fogások mellé és azok pácaként is bátran használjuk, de gyümölcsös és csokoládés édességeinket is feldobja egy-egy csepp aranyló nedű.
Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürévelEgyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!
GASZTRO
10 érdekesség a skót aranyról
Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.

Poharak, kések a vendéglátóiparban
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.

A gázgrillek legjobb tulajdonságai
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.