Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!
Bemelegítésként tisztázzuk a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.
Kép: The Famous Grouse
Nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába: a törvény szerint csakis a skót földön desztillált, és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el a megtisztelő megnevezést. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek nyújtottak otthont. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.
A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.
Whiskys hordók, Kép: The Famous Grouse
Az üvegen feltüntetett whisky kora mindig a legfiatalabb whiskyét jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban. Az ital a borral ellentétben palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.
Hoppá! Ezt választották a világ legszebb országának
Az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába: az érlelés alatt a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít mennyiségéből. Ez az Angel’s share, vagyis az Angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.
A fertőzésektől is megóv: egy kutatásban különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat helyeztek el alkoholos italokban, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozótartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért bakteriális megbetegedések esetén orvosunk véleményét is kérjük ki, mielőtt intenzív whisky kúrába kezdünk…
Jockey Ewing és még a klasszikus hollywoodi sztárok is rosszul itták a whiskyt! Ugyanis az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja: széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.
Lassan a jéggel! A jégkocka amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kifejezetten kiemelhetjük az ízeket.
Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona: az ország 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak. Azért a hazaiaknak is marad valami: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból minden pillanatban három kortynyi fogy.
Whiskys báránysült, Kép: The Famous Grouse
Egyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!
Gondoltál már arra, mikor volt utoljára, hogy igazán kipihentél valahol egy hosszú héten át tartó munka után, miközben gyönyörű környezet vesz körül, és ínycsiklandó fogásokat élvezhetsz? Egy különleges étkezési élmény, mint a brunch, nem pusztán az étkezésről szól, hanem egyfajta rituáléról, ami összekapcsolja az embereket, korosztálytól függetlenül. Családtagokkal és barátokkal eltöltött minőségi idő, ahol a beszélgetések és az ízek találkozása teremti meg az élményt.
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.