Életforma.hu

GASZTRO

4 recept komorság ellen

Bekuckózós őszi estek, meleg takaró, lágy gyertyafény, finom illatok a forró sütőből. Van valami megfoghatatlan varázsa az ősznek. Azonban, néhány íz ezt a megfoghatatlanságot mégis képes egészen közel hozni hozzánk, akár a saját konyhánkba is. Négy különleges őszi hangulatjavító recepttel készültünk!

Biztosan ismeritek a sült sütőtök és a mézes-diós sült alma receptjét, amit csak be kell rakni a sütőbe és máris kész a csodás nasi, viszont van még néhány különleges recept, ami felébreszti az őszi estek édes hangulatát; ezek közül nézünk meg most párat.

Emlékeztek arra, hogy a sárga-leveles erdő egy napsütéses délelőttön hogyan néz rátok? És a talpad alatt ropogó levelek hangja, vagy a szúrós gesztenyék, amiket a lábaddal gurítasz tovább, eszedbe jutnak? Ha tehetitek, legközelebb inkább hajoljatok le azokért a gesztenyékért, és vigyetek haza belőlük egy adaggal. De vigyázat, csak a szelíd gesztenye fogyasztható! Adunk egy tippet, hogyan készíts egyszerűen sült gesztenyét belőlük!

Finom csemege. Fotó: Pixabay

  • Áztassátok be 2 órára a gesztenyéket.
  • Vágjatok keresztet a gesztenyék közepébe, hogy a sütőben fel tudjon nyílni a héja.
  • Ezután tegyetek a 200 °C-os sütő aljába egy edény vizet, és süssétek a sütőpapírra szórt gesztenyéket 25 percig.
  • Miután kivettétek, bugyoláljátok 10 percre konyharuhába, így miközben pihen, még tovább puhul.
  • Fogyasszátok késői szüretelésű édes furminttal, esetleg jégborral!

Az őszi megfázásos időszakban (és persze a mostani pandémia időszakában) különösen jól tud esni egy komor, esős napon a sütőben sült rozmaringos cékla. A fogyókúrázóknak sokszor ajánlják a krumpli alternatívájaként, hiszen kalóriaszegény, ráadásul egy igazi vitaminbomba. Így készítsétek el:

A variációk száma végtelen. Fotó: Pixabay

  • Hámozzátok meg a céklát, majd vágjátok kisebb szeletekre
  • Rendezzétek egy tűzálló tálba, locsoljátok meg olívaolajjal, balzsamecettel, és rakjatok a céklák közé fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, majd sózzátok, borsozzátok zlés szerint.
  • Fedjétek le az edényt alufóliával és tegyétek 180 °C-ra előmelegített sütőbe
  • Körülbelül 50-60 percig süssétek, de teszteljétek egy villával, hogy elég puha -e
  • Ha megpuhult, vegyétek le róla az alufóliát, és pirítsátok még pár percig.
  • Tálaljátok köretként húsok mellé.

Aztán nézzünk még valami különlegest! Tudtátok, hogy a csicseriborsóban található tápanyagok javítják a hangulatot? Valljuk be, előfordul, hogy a sok sötét esős nap után jól jönne valami fincsiség, ami még a hangulatunkra is pozitív hatással van. Íme egy pikáns, roppanós csicseriborsó nasi!

Pofonegyszerű. Fotó: Pinterest

  • Használjatok főtt vagy konzerv csicseriborsót, borítsátok egy konyharuhába és töröljétek szárazra.
  • A sütőpapírral kibélelt sütőlapra szórjátok rá a száraz csicseriborsókat, locsoljátok meg olívaolajjal, és szórjatok rá sót, füstölt paprikát, és őrölt római köményt.
  • Helyezzétek a sütőlapot a 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssétek ropogósra körülbelül 20-25 perc alatt.
  • Fogyasszátok nasiként vagy szórjátok a kedvenc salátátokra, garantáltan levesz majd a lábatokról!
Müzli az ősz ízeivel. Fotó: Mixit

Valószínűleg mindenkinek más, de nektek milyen az ősz-illata? Almás-fahéjas? Esetleg csokis, vagy sárgabarackos-mogyorós? Ha már reggel is ezekre az ízekre vágytok, akkor egyszerűen csempésszétek bele ezeket az ízeket a napindító müzlidbe, és szívjátok magatokba a hangulatát. Mi a Mixit Sült ősz keverékét hívtuk segítségül, hogy egy őszi müzli mixet alkossunk magunknak, de bátran kísérletezzetek bármivel. Bármelyiket is készítitek el, ne felejtsetek el mélyen beleszippantani, és egy pillanatra csak élvezni az illatok varázsát. Lépjetek ki egy percre a hétköznapokból, és értékeljétek az apró örömöket, hiszen az ősz egy-egy rosszkedvű napján még inkább szükségünk van ezekre.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.