A rontó ellenségnek ugyanis a mákszemeket egyenként kell fölszedegetnie ahhoz, hogy ártani tudjon a ház lakóinak. A szép, egészséges alma és dió az egészség megőrzését szolgálja, míg ha férges, súlyos betegség előidézője lehet.
Hagyományos mákos guba
Hozzávalók: 2 deka élesztő, 2 deci tej, 48 deka liszt, 5 deka porcukor, csipetnyi só, 10 deka vaj, 15 deka darált mák, 5-6 evőkanál méz.
Elkészítése: a langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 8 deka lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a maradék liszttel, a cukorral, sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, majd a tetejét liszttel meghintve, ruhával letakarva duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából hosszú, kétujjnyi vastag rudakat formálunk, a vaj felével kikent tepsire fektetjük, és félórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A tésztarudakat 2-3 centis darabokra vágjuk, nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük, majd a lecsöpögtetett gubát sorban, a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Soronként megszórjuk a darált mákkal, és kevés mézzel lelocsoljuk, végül előmelegített, forró sütőben 15-20 percig készre sütjük.
Hagyományos bejgli
Hozzávalók: a tésztához 56 deka liszt, 21 deka vaj, 2 deka élesztő, 3 deka cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája; a diótöltelékhez: 30 deka darált dió, 25 deka porcukor, másfél alma, 5 deka sárgabaracklekvár, 5 deka mazsola, 8-10 deka birsalmasajt; a máktöltelékhez: 30 deka darált mák, 25 deka porcukor, 7 deka mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 deci tej, csipetnyi só, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
Elkészítése: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 deci langyos tejjel és a 3 deka cukorral felfuttatjuk, majd a vajas liszthez keverjük. Hozzáadjuk még a tészta többi alkotórészét, alaposan összedolgozzuk, majd 4 cipóba osztva lisztezett deszkán, letakarva a duplájára kelesztjük. A diós töltelékhez a cukrot 1/2 deci vízben felforraljuk, és hozzáöntjük a darált dióhoz, amit ezután a reszelt almával, az apróra vágott birsalmasajttal, a mazsolával és a lekvárral jól összekeverünk. A mákos tölteléknél a tejhez adjuk az összes hozzávalót, és hirtelen felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztacipókat lisztezett deszkán egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk, és felkenjük rá a diós és mákos töltelékeket. Szorosan összetekerjük, majd a négy rudat sütőlemezre téve, tetejüket tojásfehérjével megkenve körülbelül 1 óráig hideg helyen pihentetjük, majd előmelegített, forró sütőben barnáspirosra sütjük. Ha kihűlt, folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tároljuk.