Életforma.hu

GASZTRO

A húsvéti kalács nyomában

Nincsen Húsvét kalács nélkül. Megdönthetetlen hagyomány, hogy a sós sonkához édeskés kalácsot eszik a magyar, és ez így van jól.

Kép: Kandikó Éva

A Húsvétnak igen gazdag hagyományai vannak, talán ez az ünnep a leggazdagabb jelképekben, szimbólumokban, népszokásokban. Míg más országokban a bárány (mely az ünnepen Krisztust jelképezi) az elmaradhatatlan húsétel ilyenkor, Magyarországon egyre kevésbé találjuk meg a húsvéti menüben. Nálunk ugyanis a tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka tojással, tormával. A legtöbb helyen az ünnepi ételekhez kenyér helyett kalácsot esznek. A kalács ilyentájt süteményként is gyakori, töltött mákos, diós változatban is készítik.

A régmúlt időkben ugyanabból az alapanyagból készült, mint a kenyér, csak formájában különbözött attól. A 19. század végén aztán jobb minőségű lisztből sütötték, tésztájába víz helyett tej került, és ezt tovább gazdagította még a vaj és a tojás. A húsvéti kalácsba általában kevesebb cukrot teszünk, mint egyéb ünnepi társaiba, így remekül harmonizál az enyhén édeskés íz a sós sonkával. A zsidó ünnepi kalácsban, a barheszben, más néven challac-ban (ejtsd: hálláh) nincs tej, a folyadékot a víz képviseli a kóserság szellemében, és viszonylag sok tojást is tesznek bele. Challah sütésekor a tojásokat egyesével kell felütni, szigorúan át kell vizsgálni, mert egyetlen csepp vér sem kerülhet a tojással az ételbe. Ha ennek a feltételnek nem felel meg a tojás, nem használható fel a kóser kalácsban, amit az is megkülönböztet a sima kalácstól, hogy hatos fonással kell elkészíteni.

Kalácsunkat sokféle módon formázhatjuk meg, és választhatunk, milyen alakban süssük meg. Vidéken kedvelt a kerek kalács, amit lábasban sütnek, de szívesen teszik cserépből készült, bordás oldalú kalácssütő edénybe is. Rendelkezésünkre áll emellett mindenféle doboz- és őzgerinc forma, süthetjük szilikon formában is akár. A legegyszerűbb, klasszikusnak számító módszer a hármas fonás, ez valószínűleg senkit nem hoz zavarba, de fonhatjuk négy, öt, hat, sőt nyolc ágból is a tésztát. Ilyen sok tésztahurka között eligazodni már egyáltalán nem könnyű. Hogy a kisodort rudak rengetegében ne tévesszünk utat, nézzünk körül a világhálón, sok videót fogunk találni, amelyekből ihletet meríthetünk, tanácsot kaphatunk. Aztán már csak követni kell a nekünk tetsző eljárást.

Ne felejtsük el a kalácsot tojással lekenni, még mielőtt a sütőbe tennénk, így csodálatosan fényesre, barnára fog sülni. Ha a tésztát koszorú formára alakítjuk, ültethetünk a fonások által határolt közökbe színesre festett tojásokat, akkor nemcsak fantasztikus kísérője lesz a sonkának, hanem dísze is a húsvéti asztalnak.

Előfordulhat, hogy kicsit elszámítjuk magunkat, és több kalács készül, mint amennyi elfogy, és olyanokat is ismerünk, akik a szikkadt kalácsot már nem szívesen fogyasztják. Ha előfordulna ez a szinte felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan helyzet, nehogy kidobjuk a száradásnak induló tésztát! Felhasználásának módja számtalan, készíthetünk belőle például máglyarakást, sülhet belőle kalácspuding, kiváló alapanyag a bundás kenyér luxusban született kistestvérének, a bundás kalácsnak. A maradékot egyébként nyugodtan le is fagyaszthatjuk mondjuk felkockázva, nyáron, mikor tobzódunk a bogyós gyümölcsökben, jól fog jönni egy-egy mascarponés, gyümölcsös triffle-hez, piskóta helyett.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.