Ó kupába új bort tölts! E mondat már az alapító okiratban is szerepelt. Rajta, töltsünk mi is a képzeletbeli poharunkba mondjuk egy Pannonhalmi Tricollis fehér 2017-est,

és kezdjük a kirándulást Illés Tamás kíséretében, aki a Pannonhalmi Apátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője. Mint a Winneglassklub kóstolóján megtudtam, nemcsak a helyi borok igazi nagykövete, hanem a jazz szerelmese is.
Addig terjeszkedtek észak felé a rómaiak, amíg a szőlő megtermett. Ez a haditerv fontos része volt. Nemcsak a mámorító bor, hanem az alapvető egészségi ellátás volt az ok - nem lévén víztisztítóknak. Volt tehát mire építenie a bencéseknek, amikor megérkeztek hozzánk. 100 évvel ezelőtt még beszállítói voltak a brit királyi családnak, és vittek a pannonhalmi borból a tengerentúlra is. Akkor még voltak birtokai az apátságnak Tokajban és Somlón is. Ma csak pannonhalmi dűlőik vannak. 100 éve 50-50 százalékban fehér és kék szőlőből készültek a borok, de azóta egy csomó dolog megváltozott, amit nemcsak a borászoknak, hanem Várszegi Asztrik volt főapát vállalkozói szellemiségének is köszönhetünk.
A nagy filoxéra járvány után nehezen állt talpra a régió borászata. Az is gond volt, hogy a borok nem kerültek palackba, vagyis kereskedelmi forgalomba! Ma már nem így van! A vidék legfőbb fajtái a rajnai rizling, az olaszrizling, a királyleányka, a chardonnay, a tramini, az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és az ottonel muskotály.

A Pannonhalmi Tricollis fehér 2017-es például az olasz és a rajnai rizling szerencsés találkozásából született 2003-ban. Ízében aromáiban ott lapul az egykori nemzetközi hírű borász, Gál Tibor ízlésvilága. Akkor a korán elhunyt mester volt a pincészet szakmai tanácsadója. Illatos, kedves, fűszeres ez a bor. A rajnai savaiban ott érződik a meszes, löszös talaj minden kincse. Igazi vendégfogadó!
Nem véletlenül a rajnai rizling a régió zászlóshajója. A német eredetű borszőlőfajta különös tulajdonsága, hogy remekül őrzi a termőterület földjének tulajdonságait úgy, hogy közben nem adja fel fajtajegyeit.
Mindezt ki is próbáltam! A 2016-os Pannonhalmi Rajnai Rizling ízvilága például rendkívül gömbölyded, letisztult. Feljegyzéseimbe azt írtam: ez egy igazi szexi bor, amit az úgynevezett petrolos jegyeknek köszönhetünk. A hozzávaló szőlők négy különböző apátsági dűlőből kerülnek a pincészetbe. Ennek köszönhető a kicsit meszes, hűsítő citrusos illat. Szeptember végén szüretelik, és minősége okán hosszú távon számíthatunk mi is rá!
- Első az egyenlők között a Pannonhalmi Prior Magnum 2016-os - jelentett ki Illés Tamás. Igaza volt. Oly finom, mint a 2016-os rajnai rizling, de édesebb. Nem véletlenül. A hozzávalót csak októberben szüretelik, ezért édesebb. Mellesleg 2016 tényleg nagyon jó évjárat volt. A szakember szerint ez a legjobb boruk. A barackos, mandarinos íz ad egyfajta feszességet a szájban, ami tényleg remek. A marketing és kereskedelmi vezető azt mondja, ennek a bornak kifejezetten jól áll, hogy a 7 decisnél nagyobb palackban érlelik! Engem meggyőzött!
A Pannonhalmi Hemina fehér 2017-es - aminek mellesleg van vörös változata is - burgundi stílusú, vajas, krémes, vastag textúrájú. 6-8 hónapig érlelik használt magyar hordókban. Igen felséges.
A Pannonhalmi Tricollis vörös 2017-es lesz a szakember szerint a nyár slágere. Jól áll neki a hűtés a lendületességéhez. Úgy kb. egy hónapja került a polcokra, de már óriási az érdeklődés iránta. A pinot noir adja a ropogósságot, a merlot a testességet. Egy romantikus esti vacsihoz ajánlotta a szakember.

Magyar tölgyfahordóban érlelődött a Pannonhalmi Infusio Magnum 2015. A szakember szerint Pannonhalma a pinot noirra termett. Te is ezt gondolod majd, ha megkóstolod! Október második felében lehet szedni hozzá a szőlőt. Mindössze 9-10 ezer palack készül belőle. Igazi kuriózum!

1831-ben Kazinczy Ferenc ezt írta: " Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett hosszan elnyúlt szőlők végébe. Szent Márton a monostor alatt fekszik játékos gyümölcseivel." Várszegi Asztrik egykori főapát pedig annyit fűzött hozzá: "Ezek a Dunántúl, a pannon táj szelídsége és szépsége, a gondosan ápolt szőlő palackokba töltött leve, a bor, mint a teremtés és az emberi munka gyümölcse, kiegészülve mindazon kultúrértékekkel, amit ebből az elmúlt küzdelmes ezer esztendőből a bencés szerzetesek környezetük és maguk örömére mindig újrateremtettek és megőrizni törekedtek."