Életforma.hu

GASZTRO

Ahogy Márti csábít: finomság pasiknak a meccshez és a sörhöz

Ez a recept akkor jön be igazán, ha szereted a pizzát. Az alapja ugyanis az olasz kiválóság tésztája, de a töltelék ezúttal nem "hűtőszekrénytakarításból" ered. A hagyományos eljárással ugyanis darabokra hullana szét. Nos, itt egy meghökkentőnek tűnő módszer, amit még egykori barátomtól, a hajdani kiváló hajószakácstól, Kunszt Gábortól tanultam. Örök hálám érte!

Rendszerint én készítem a pizza tésztáját is, mert valahogy annak igazi "mamma" illata van. Ha nincs időd, vegyél valamelyik szupermarketben kész tésztát, és azt nyújtsd ki! Most azt mutatom, amikor a tésztát "mammásan" készíted!

Egy jó sörözéskor evőeszközre nincs is szükség! Kép: László Márta

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 ek olaj
  • 1 mokkáskanálnyi cukor
  • pici tej az élesztő futtatásához
  • 12 szelet sonka
  • 12 szelet sajt
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 8 ek margarin v. vaj
  • 2 ek méz
  • pici bors

Elkészítés:

Este felfuttatod az élesztőt, majd egy keverőtálban a liszthez öntöd. Jól összedolgozod, majd egy konyharuhával letakarod. Másnap reggelig hagyod pihenni. Adsz hozzá kb. másfél deci langyos vizet, majd lassan 2 ek. olajat. Az egészet nagyon alaposan összedolgozod. Addig dagasztod, amíg le nem válik a kezedről. Ekkor megint letakarod egy konyharuhával, és addig pihenteted, amíg kétszer akkora nem lesz! Ekkor kinyújtod a tepsid méretére, és megint hagyod fél órát pihenni. A maradék olajjal megkened a tészta tetejét. Elrendezed a sonka-, majd rá a sajtszeleteket. A trükk most jön! A hosszabbik felétől jó szorosan feltekered az egészet, mintha kakaós csigát csinálnál, és ugyanúgy kb. 1,5 cm-es szeleteket vágsz a rúdból. A sütőpapírral kibélelt tepsibe rakod a guszta kis csigákat. Egy kisebb lábasban lassan felmelegíted a vajat, hozzáadod a mézet, a mustárt, a szószt, a borsot, majd a tekercseket gondosan, oldalról is bekened vele, a maradékot pedig ráöntöd. Előmelegített sütőben, 175 C fokon 20-25 perc alatt készre sütöd! Légy óvatos, figyelj, nem minden sütő egyforma! Jó étvágyat!

Ha ez ízlett, kóstold meg egyszerű kis pogácsámat! Ez is jó a meccshez! 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.