Életforma.hu

GASZTRO

Avokádót imádók klubja

Kétféle embert ismerek: aki él-hal az avokádóért, és aki ki nem állhatja. Az alábbiakból bizonyára ki fog derülni, hogy én az első csoportba tartozom.

Kép: pixabay.com

Imádni való gyümölcs, pedig van macera vele bőven. Ott kezdődik a megpróbáltatások sora, amikor be akarjuk szerezni a megfelelő állapotú avokádót. Mert az üzletekben leginkább kőkemény példányokkal szoktunk találkozni, ami kapásból megakadályozza, hogy mondjuk aznap estére összedobjunk egy jó kis guacamolét a vacsorához. Sajnos meg kell várnunk, amíg az avokádónk puhára érik. Szóval az avokádó mifelénk nem amolyan ripsz-ropsz kaja. Bizonyára ad némi vigasztalást a tudat az elmaradt guacamole miatt, hogy az avokádó úgy nő a fán, hogy nem érik. Ez a folyamat kizárólag a szüret után kezdődik meg. Cukortartalma viszont az érési folyamat előrehaladtával csökken. Kalóriatartalma azonban sajnos semmilyen hatásra nem csökken, fajtától függően 10 dekában 140, de akár 360 kcal is lehet. Tehát bár roppant egészséges gyümölcs, a diétába igen nehezen illeszthető be. Pedig egészségünknek nagyon jót tenne rendszeres fogyasztása, mert több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz, a vitaminok közül nagyjából tíz található meg benne, foszfor, vas, nátrium, és niacin tartalma is igen jelentős.

A macerákról szólva nem feledkezhetünk meg a hámozásáról sem. A kemény, éretlen darabokat szinte lehetetlen megfosztani a héjuktól, az érettek már barátságosabbak. Ha kicsit melengetjük a gyümölcsöt a tenyerünkben, héja könnyebben elválik a húsától. Csodálatos avokádó szeletelőket lehet vásárolni, de ez teljesen szükségtelen eszköz. Az avokádót vágjuk keresztben félbe, a két darabot egymáshoz képest ellentétes irányba forgassuk el. A magba egy nagyobb kést állítsunk bele - ezen a ponton a napi munkahelyi feszültséget is levezethetjük -, azt is fordítsuk el 90 fokkal, így a magot a kés segítségével egy mozdulattal kiemelhetjük. Ha krémet készítünk az avokádóból, egy kanállal kaparjuk ki a húsát. Ha szeletelni akarjuk, akkor pedig a mangóhoz hasonló módon vágjuk fel még a héjában, utána fordítsuk ki egy tányérra a darabokat.

Legtöbben egyetlen felhasználási módját ismerik - ha egyáltalán... -, ez pedig a guacamole, a mexikói konyha nagy klasszikusa. Ez is az ahány ház, annyi szokás halmazába esik, százszámra olvashatunk különböző recepteket. Tortilla chipsszel vagy pirítóssal az egyik legklasszabb előétel. Az avokádó felhasználása azonban ennél szélesebb mezsgyén mozog, hiszen salátákba kitűnő, tehetjük szendvicsekbe is, a paleolit táplálkozást követők pedig egyenesen csokikrémet készítenek belőle. Jó ötlet az anyatejes korszakból kinövő babáknak adni, mert nagyon tápláló, és a még alig előbújt fogaikkal is könnyen elmajszolható.

Így készíts guacamolét
Nem kell hozzá túl sok minden, bár a legfontosabbat, az érett, puha, de még nem barnulásnak indult avokádót beszerezni nem túl egyszerű. Mindenesetre próbálkozni nagyon is megéri.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.