Életforma.hu

GASZTRO

Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet! - Íme a daganatos betegek táplálkozásának alapjai

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni. A daganattal küzdő betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése, hiszen az alultápláltság hatalmas mértékben veszélyezteti őket.

A daganatos betegek 10-22%-ának közvetlen haláloka a cachexia, azaz a kóros soványság, amely megfelelő étrend mellett jelentős mértékben csökkenthető, árulta el Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferenciasorozat egyik előadója, aki több hasznos tanáccsal is készült a speciális étkezésre vonatkozóan.

A daganatos cachexia egy olyan multifaktoriális tünetegyüttes, melyet a folyamatos izomtömegvesztés jellemez. Nem lehet szokásos táplálási támogatással visszafordítani, és egyre súlyosbodó funkcióvesztést okoz. A sugárkezelések és a kemoterápia szájszárazságot, szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritációt, valamint hányingert és emésztési zavarokat okozhatnak. Ezek étvágytalansághoz, nyelési nehézségekhez, így nem megfelelő tápanyagbevitelhez vezetnek, holott a sebészeti beavatkozások, a sebgyógyulás és szervezetünk fertőzések elleni természetes védekezése átmenetileg megemelkedett szükségletet eredményez, tehát ebben az időszakban még fontosabbá válik a megfelelő energia -, és tápanyagbevitel.

A daganatos betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése

A daganatos betegek számára készített étrend célja, hogy az érintett elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és ezt hosszú távon meg is tudja tartani. Ennek legmegfelelőbb módja, ha úgy tudjuk növelni az adott ételek energia- és tápanyagtartalmát, hogy a mennyisége/térfogata nem változik. Fontos, hogy energiában -, fehérjében -, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és jóízű legyen.

A dietetikus szakértő legfontosabb tanácsai a következők:

  • Az étel elsősorban finomítatlan, évszaknak megfelelő természetes alapanyagokból készüljön, lehetőség szerint az otthoni konyhában.
  • Kerüljük a tartósított élelmiszereket, ha pénztárcánk engedi használjunk bio élelmiszereket.
  • Idénynek megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, minél nagyobb mennyiségben.
  • A húsok ízét fűszerekkel, mártásokkal, pácolással, öntetekkel vagy szószokkal javítsuk.

  • A készülő étel illata sokszor zavaró lehet a beteg számára, undort kelthet. Főzzünk mindig fedő alatt, szellőztessünk, vagy használjunk szagelszívó berendezést.
  • Az étel legyen mindig vonzó küllemű és illatú.
  • A kemoterápiás kezelés fémes ízérzetet eredményezhet a betegeknél, amely fokozhatja étvágytalanságukat. Használjunk műanyag evőeszközöket ennek mérséklésére.
  • A kezelések okozta fájdalmak és nyelési nehézségek mérséklésére használjunk érzéstelenítő cukorkát vagy spray-t, készítsünk lágy, pépes állagú ételeket.
  • Folyékony állagú ételek fogyasztását egy nagy átmérőjű szívószállal tehetjük könnyebbé
  • A daganatos betegeknél átmenetileg laktóz intolerancia alakulhat ki, így fontos, hogy óvatosan bánjunk a tejcukorral.

  • Kerülendők a fűszeres, csípős, alkoholos és túl forró ételek.
  • Részesítsük előnyben a gyakoribb, kisebb étkezéseket a nagyobb adagokkal szemben.
  • A hányinger -, hányás mérséklésére legyen nálunk mindig egy palack ívóvíz, háztartási keksz vagy puffasztott gabonaszelet.
  • Fokozhatjuk az ételek tápanyagtartalmát speciális -, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel/tápszerekkel.
  • Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! A gyakori emésztési problémák megemelik folyadékszükségletünket, a kiszáradás pedig fokozza a rosszulléteket.

A daganatos betegek számára létfontosságú a megfelelő, szakorvosi ajánlás alapján összeállított étrend követése, ezzel jelentősen csökkenthető a cachexia kialakulása, valamint fokozható a kezelések hatékonysága. A betegek számára nem ajánlott szélsőséges divatdiéták, például egy-egy egészségesnek vélt nyersanyagcsoportra épülő étrend követése, hiszen ezek hosszútávon többet árthatnak, mint segítenek

– hangsúlyozza Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferencián tartott előadásán.

Az AVON a mellrák elleni küzdelem égisze alatt, évek óta dolgozik azért, hogy minél több nő és férfi figyelmét felhívja az egészségügyi szűrések, és a daganatos megbetegedések időbeni diagnosztizálásának fontosságára. Ezért rendezi meg a vállalat az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal karöltve, immáron ötödik alkalommal a „Mellünk Egészségéért” Programsorozatot, amely idei utolsó állomásán, november 18-án, Székesfehérváron ingyenesen vehetnek részt az érdeklődő egészségügyi dolgozók és egészségnevelők.

A Mellünk Egészségéért Programról és a jelentkezés menetéről további információk az alábbi honlapon érhetők el:  www.mellunkegeszsegeert.hu.

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.