Életforma.hu

GASZTRO

Az igazi angol reggeli

Sorozatunkban brutál reggelikkel próbálunk kedvet csinálni, hogy jól induljon a napotok. Hétköznap nem biztos, hogy mindig jut idő rá, de hétvégén szakítsatok időt a finom ízekre. Nagy-Britanniával kezdünk.

Ha nem is kizárólag ezért szeretünk Angliába vagy Írországba utazni, de lássuk be, hogy erőteljesen hozzátesznek az utazás minőségéhez a híres-neves angol reggelik. Ha a nap elején bevágunk egy ekkora tál angolszász különlegességet, elég jól lehet bírni a város felfedezését, legyünk bármelyik vidékén Angliának.

Angol vagy ír reggeli, szinte egyre megy. Fotó: Pixabay

 

Angliában évszázadokon keresztül két étkezés volt fontos: a reggeli és a vacsora. Az angol reggeli, avagy a „full english breakfast” az ipari forradalom alatt alakult ki és vált népszerűvé, mégpedig elsősorban a fizikai munkások körében. Azóta az eredeti étel kissé átalakult, és nem csupán a brit birodalomban terjedt el, de az egész világon népszerűvé vált, néhol némi módosítással.

Hozzávalók 2 főre: 6 szelet vékony bacon, paradicsomos babkonzerv, grillkolbász (ha apró méretű, akkor 2 pár), 1 db nagyobb paradicsom, 6 db kisebb gomba, 2 dkg vaj, 4 db tojás, 4 db pirítós, vaj, lekvár, só, bors.

Először toljuk a 170 C fokra előmelegített sütőbe a kolbászkákat 15-20 percre. Közben egy serpenyőben kezdjük el pirítani a baconöket. Helyezzük mellé a kettévágott paradicsomokat, hogy mire ropogósra pirulnak a szalonnák (egyszer fordítsuk meg őket), addig megpárolódjanak. Egy másik serpenyőben a vajon magas lángon pirítsuk meg a gombákat, majd sózzuk, borsozzuk. Ha van még hely a baconös serpenyőben, üssük bele a tojásokat, ha nincs hely, akár a gombák helyén készítsük el a tükörtojásokat. Ha minden kész, tálaljunk meg szépen minden hozzávalót, s kínáljunk hozzá pirítóst.

Egyes helyeken black puddingot és rösztit is felszolgálnak az angol reggelihez. A black pudding hasonlít a magyar véres hurkára, amit vékonyan felszeletelnek, és forró olajban személyenként 1-2 karikát kisütnek.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.