Életforma.hu

GASZTRO

Dögös arepas Venezuelából

A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, amit kettévágva, avokádós krémmel, csirkecomb-csíkokkal és durvára vágott friss korianderrel töltenek meg.

  • 30 dkg masarepa liszt
  • 3,3 dl víz
  • 2 db kicsontozott csirke felső comb
  • fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 avokádó
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej hagyma
  • 1 kierezett és kimagozott chilipaprika
  • 5 dkg friss koriander
  • Vénusz Sütőolaj

Elkészítés:

FONTOS!
Előfőzött kukoricalisztből csináljuk a kis lepényeket, a sima kukoricaliszt nem fog összeállni. Gluténmentes boltokban, vagy szakboltokban megtalálható. Ha mégsem sikerülne beszereznünk, de kipróbálnánk, akkor hasonlót érhetünk el fele búza-, fele sima kukoricaliszt használatával! Könnyen formázhatjuk a lepényeket, ha mélyhűtős zacskóba tesszük a gombócot, és azon keresztül lapítjuk ki!

Nagy keverőedényben gyúrjunk morzsálódó tésztát a kukoricalisztből, sóból, és a vízből. Formázzunk belőle 4 bucit, majd óvatosan, hogy ne törjön el a tészta, nyújtsuk laposra. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Nagy teflonserpenyőben, forró olajban pár perc alatt pirítsuk meg a kukoricalángosok mindkét oldalát, majd tegyük sütőrácsra, és 20 perc alatt süssük készre.

Kevés olajon, közepes lángon süssük pirosra a kicsontozott, bőrös csirke felsőcombot. Facsarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük vágódeszkára, és vágjuk csíkokra. Keverőedényben törjük össze villával a héj-, és magnélküli avokádót a tejföllel, a kimagozott és felszelt chilivel, a lereszelt fokhagymával illetve a minél vékonyabbra szelt hagymával.

Vágjuk ketté a készre sült kukoricalepényeket, majd töltsük meg az avokádós krémmel, a csirkecomb csíkokkal, és a durvára vágott friss korianderrel.

Keressük az ország legjobb lángosozóját!
Kedvenc lángosozó a Balaton parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food-klasszikust megkóstolni. Már ötödik alkalommal hirdetik meg az országos lángosversenyt. Idén a teljes szavazási platform megújult, és a verseny a www.langosvoks.hu oldalra költözött, ahol még könnyebben lehet lángosozókat keresni illetve szavazni rájuk, valamint a mesterek is egyszerűbben nevezhetik sütödéjüket.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.