Lepény cikkek

A luxemburgi őszi szilváslepény
Egy igazi őszi finomságot mutat be az Európa Pont a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis csábítás.

Quiche
A quiche olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a pizza. Klasszikus francia étel, melynek alapja egy omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással nyakon öntjük, megsütjük.

Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék
Bizonyára sokan készítettetek már hasonlót hagyományos lisztből, tojással. A mienkhez nem kell tojás, és a hagyományos búzalisztet is lecseréltük benne csicseriborsólisztre, ami tojás nélkül is nagyon jól működik, összefogja és összetartja a lepénykéket.
Kitűnő körtés receptjeink őszre
Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével...

Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Cukkini torta
Végigkíséri az egész nyarat karcsú, zöld testével, lehetőséget adva arra, hogy gyakorlatilag bármilyen fogást készítsünk belőle a salátától kezdve a levesen át a főételekig. Szeretünk, cukkini!

Hagymás lepény
Sosem árt, ha tartunk a hűtőben - vagy a mélyhűtőben - egy-egy csomag leveles tésztát. Jöjjenek váratlan vendégek, legyen szükség gyors vacsorára, vagy csak nassolhatnékunk támad, a leveles tészta mindig jó választás.

Cukkini tócsni
Egész nyáron tarthatunk otthon cukkinit, hétről hétre olcsóbb lesz, mígnem eljön a pillanat, amikor már szabadföldit is olcsón kapunk. Leves, főzelék, köret, de akár sütemény is készülhet belőle.

Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc
Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.

Krumplilepény kukoricával
A burgonya mindig jó választás, ha egyszerű, gyors vacsora ötletre van szükségünk. Szinte mindig van otthon - és legyen is! -, és ezerféle módon variálhatjuk.
Körtés, diós lepény
Körte, dió, kakaó - verhetetlen triót alkotnak. Szeretjük az olyan süteményeket, melyeknek összeállítása csak néhány percet igényel, viszont ellenállhatatlanul finomak. Ez is közéjük tartozik.
Málnás túrós lepény - egy falat nyár
Nyári gyümölcsdömping közepén kötelezővé tenném ennek a receptnek a kipróbálását, de ha valaki ősszel, vagy télen talál rá, annak sem kell elkeserednie, hiszen fagyasztott málnával, esetleg áfonyával, ribizlivel ugyanolyan finommá varázsolhatjuk.
A legjobb bulik elengedhetetlen kelléke: sós lepények pestóval, paradicsommal
Mindenféle alkalomra nagyon szeretem készíteni, mert gyorsan elkészül, egyszerű hozzávalókból áll, és kivétel nélkül mindenki imádja. Nem elhanyagolható szempont, hogy még mutatós is. Főleg melegen finom, egy pohár borral, de nemcsak buli alkalmával készítem, hanem gyors ebédként is megállja a helyét.
Dögös arepas Venezuelából
A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, amit kettévágva, avokádós krémmel, csirkecomb-csíkokkal és durvára vágott friss korianderrel töltenek meg.
Borász lepény - isteni egy pohár jó ital mellé!
Vendégváró falatként, vagy akár csak ha egy jó otthoni filmnézős estére készülünk érdemes elkészíteni ezt a könnyed "összedobható", mégis különleges rágcsálnivalót.