Hozzávalók: 4 főre
1,5 kg savanyított fejes káposzta (leveles, és nem felszeletelt), vagy 8-10 nagy levél, és kb. 60-80 dkg gyalult savanyú káposzta
450 gr darált borjúhús
450 gr darált sonka
450 gr füstölt sertésnyelv, felszeletelve
60 gr. apróra vágott bacon szalonna
250 gr. nyers rizs
1 nagy fej hagyma nagyon finomra vágva
2 teáskanál piros paprika
2 evőkanál liszt
1 tojás
2 evőkanál olaj
Só, bors
Elkészítés:
A szalonnát lábasba tesszük, felforrósítjuk, majd rádobjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a húst, a sonkát és a rizst, egy evőkanál paprikát és jól összekeverjük.
A káposztaleveleket elfelezzük, és egy-egy evőkanálnyi tölteléket teszünk minden fél káposztalevélbe, feltekerjük, a végeit visszadugva csinos batyukat készítünk.
A maradék káposztalevelet finomra vágjuk, illetve ha eleve gyalultat vettünk, akkor a felét egy lábos aljára szépen eloszlatjuk. Rátesszük a batyukat, és a felszeletelt sertésnyelvet, majd a maradék káposztával befedjük.
Egy másik lábosban az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk, hozzáadjuk a másik evőkanál paprikát, feleresztjük 125-200 ml vízzel, és folyamatos keverés mellett felfőzzük. Ráöntjük a káposztára, majd az egészet feltesszük a tűzhelyre és takaréklángon legalább 1,5 órát, de inkább 2 órát főzzük. Keverni nem szabad, mert a batyuk szétesnek, csak időről időre körkörösen rázogatni, hogy a káposzta nehogy letapadjon. Ha a leve nagyon elfőne, mindig csak kevés vízzel pótoljuk.
Ha kész, átteszzük másik forró tálba, és azon melegében szervírozzuk.
Italajánló: Ez a fogás testes vörösbort kíván! Akár Horvátországból hoztunk emlékül 1 palackot, akár magyart választhatunk. A hazaiak közül jó szívvel ajánlom például Takler Ferenc Gold noir-ját, azaz válogatott kékfrankos szőlőből készült pompás borát.